video genocid în pădurile virgine ale sibiului - hectare întregi tăiate ilegal

Peste trei hectare de pădure cvasivirgină din inima Sitului Natura 2000 Frumoasa aflat în Munții Lotrului pe teritoriul județului Sibiu, au fost tăiate ilegal. Din cele 117 hectare de pădure virgină, doar 47 au fost cuprinse în amenajament ca păduri cvasivirgine. Restul de 70 de hectare au rămas la cheremul Ocolului Silvic Avrig.

Comunitatea Declic a lansat o nouă investigaţie, care demonstrează cum sunt distruse pădurile virgine din România. După cercetări în teren, discuţii cu autorităţile şi analiză a datelor de pe site-ul inspectoratulpadurii.ro a fost finalizată ancheta privind pădurea de la Conţu, din Munţii Lotrului, Sibiu, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei noastre astăzi de către Societatea Civilă de Acţiune Declic.
Membrii Declic care se ocupă cu investigaţia au descoperit numeroase tăieri care brăzdează pădurea, iar o exploatare fără documente legale a distrus 3 hectare de pădure cvasivirgină din inima Sitului Natura 2000 Frumoasa. Investigaţia demonstrează cum acest caz nu este singular pădurii de la Conţu, ci recurent pentru toate pădurile virgine şi cvasivirgine inventariate în 2004 prin programul PIN-MATRA.
Se pare că pe suprafaţa tăierii, solul este erodat, crengi şi resturi sunt împrăştiate peste tot, trunchiuri sunt abandonate. La transportul lemnului, traversarea pârâului Conţu s-a realizat direct prin albie, fără instalarea de tuburi de beton sau podeţe de lemn. Imaginile dezastrului pot fi accesate pe paduri-virgine.declic.ro
Această pădure este proprietate publică de stat şi este administrată de Ocolul Silvic Avrig. În România, administrarea pădurilor se face în baza unui amenajament. Amenajamentul în vigoare a fost realizat în perioada 2012-2013.

video genocid în pădurile virgine ale sibiului - hectare întregi tăiate ilegal

video
play-sharp-fill

Din cele 117 hectare de pădure virgină, doar 47 au fost cuprinse în amenajament ca păduri cvasivirgine. Restul de 70 de hectare au rămas la cheremul Ocolului Silvic Avrig.
Din site-ul inspectorulpadurii.ro, echipa Declic a aflat de tăierea făcută de către firma SC Mario Forest SRL, în baza Actului de Punere în Valoare (APV) nr. 1040548 din 05.10.2016 şi a Autorizaţiei de Exploatare nr. 1147456, cu termenul 17.05.2017 – 31.10.2017 eliberate de Ocolul Silvic Avrig. „La o verificare mai amănunţită am descoperit că firma a tăiat la ras 3 hectare de pădure fără autorizaţie de mediu sau aviz de la Garda Forestieră”.

video
play-sharp-fill

Mai mult, Garda Forestieră Braşov a confirmat printr-un document oficial că nu a emis niciun aviz pentru exploatare în pădurile cvasivirgine din zona Conţu în anii 2016-2017. „Pentru această perioadă, am reuşit să identificăm 5 exploatări în acel trup de pădure (2 în 2016, 3 în 2017)”, mai arată membrii investigaţiei desfăşurate de Declic

Ultima oră

Comentariul meu

Publică