Credite fără dobândă de la stat. Tinerii au prioritate

Programul ”Investește în tine” facilitează de luni împrumuturi pentru tineri, ale căror dobândă este plătită de stat. Suma împrumutată diferă în funcție de vârsta celui care o solicită.

Astfel, tinerii între 16 şi 26 de ani pot contracta credite de cel mult 40.000 de lei cu dobândă suportată de la bugetul de stat, iar cei cu vârsta de 26 – 55 de ani pot obține un împrumut de până la 35.000 de lei.

„Banii împrumutaţi pot fi folosiţi pentru cheltuieli în educaţie, sănătate, investiţii imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului. Aşadar, începând de luni, oamenii pot merge la banca parteneră, respectiv CEC, pentru a accesa aceste credite”, a spus premierul Viorica Dăncilă la ceremonia de lansare a programului.

Programul guvernamental a fost implementate și va fi monitorizat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Dacă solicitanții sunt și salariați, ei vor putea solicita suplimentar 20.000 de lei, pe lângă creditul inițial. De asemenea, anii de studiu vor reprezenta perioada de graţie pentru acest tip de finanţare. Sumele pot fi folosite pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sănătate şi activităţi sportive.

Reprezentanții CEC Bank spun că programul le oferă posibilitatea de a atrage clienții tineri.”Acest program ne da posibilitatea sa atragem in sucursalele si agentiile noastre oameni tineri cu care vrem sa legam parteneriate de lunga durata, oameni care vor aduce un alt suflu institutiei CEC Bank”, a spus Mihaela Popa, Director general – Presedinte al Comitetului de Directie al CEC Bank.

Dobanda pentru aceste imprumuturi va fi suportata de la bugetul de stat si nu se va percepe comision de rambursare anticipata. Creditele se vor acorda pe o perioada maxima de finantare de 10 ani, cu o perioada de gratie de maximum 5 ani, pentru cheltuieli in educatie, sanatate, investitii imobiliare, cultura, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului.

• Normele de aplicare publicate prevăd și situațiile în care tinerii care au luat aceste credite nu le mai pot rambursa.

“În cazul în care beneficiarul nu rambursează la scadență creditul acordat, colectarea şi recuperarea sumelor plătite de M.F.P, ca urmare a executării garanțiilor acordate în cadrul Programului si a celor reprezentând dobânzi, comisioane de analiză şi de gestiune a garanțiilor, care sunt plătite de C.N.S.P pentru creditul acordat până la data declarării exigibilitatii anticipate, se realizează de către organele competente ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală de la beneficiarul finanțării garantate, cu respectarea prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală”.

Conform programului și normelor sale de aplicare, criteriile de eligibilitate pentru beneficiari sunt următoarele:
• sunt persoane fizice cu cetățenie română, cu domiciliul în România;
• sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani împliniți la data solicitării creditului inclusiv şi până la 26 de ani neîmpliniți la data solicitării creditului, inclusiv şi care sunt cuprinşi în sistemul de învățământ sau care efectuează cursuri de specializare, autorizate de către Ministerul Educației Naționale, şi după caz, de către Ministerul Muncii şi Justiției Sociale sau;
• sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 26 împliniți la data solicitării creditului, inclusiv şi 55 de ani, neîmpliniți la data solicitării creditului, inclusiv, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională, autorizate;
• prezintă cel puțin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.
Finanțatorul aprobă fiecare operațiune de decontare/plată a cheltuielilor beneficiarului, inclusiv ale familiei acestuia din facilitatea de credit, în cazul în care valoarea cumulată a facturilor este de cel puțin 100 lei, inclusiv TVA.

Sursa www.hotnews.ro

Ultima oră