vine o nouă criză? - bursa din america e în colaps

Piața financiară americană a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele șase luni. Indicii Dow Jones şi S&P 500 au avut o scădere cu mai mult de 3%, iar Nasdaq a avut cea mai slabă şedinţă de tranzacţionare din ultimii doi ani. Ca un ecou, bursele din Asia au înregistrat și ele scăderi de 3- 4%

„Cred că este în regulă. De fapt este o corecţie pe care o aşteptam de multă vreme. Dar nu sunt deloc de acord cu ce face Rezerva Federală. Cred că Fed-ul a luat-o razna”, a spus Donald Trump.

„Este ceva normal pentru luna octombrie. Dar cu o cădere de 3,25 procente, unde de fapt credem că ar trebui să şi fie cotaţiile, pieţele trebuie să digere măsura privind dobânda cheie”, explică Ross Gerber, CEO la Gerber Kawasaki.
Piața de capital din Statele Unite a suferit un declin destul de brutal în ședința de tranzacționare de miercuri seară din cauza creșterii ratelor de dobândă la obligațiuni.

În ansamblu, este cea mai urâtă zi din ultimele 8 luni pentru Bursa de acțiuni din New York, unele dintre cele mai mari căderi fiind înregistrate de titlurile companiilor din sectorul tehnologiei. Netflix și Twitter au scăderi de peste 8 procente, Amazon minus 6 la sută, iar Apple și Microsoft s-au depreciat cu aproximativ 5 procente. Doar pentru câteva companii vorbim despre pierderi de 167 de milioane de dolari în urma scăderilor de miercuri seară.
Însă trebuie să ținem cont că multe dintre companiile din acest sector sunt printre cele mai performante din acest an și chiar din ultimul deceniu. Este normal ca unii investitori să dorească să-și ia profiturile obținute în urma creșterii explozive a companiilor în care au investit.

Chiar după prăbușirea cotațiilor de miercuri, compania Amazon încă are o creștere de 50 la sută de la începutul anului. Microsoft are un plus de 24 la sută, Netflix oferă un câștig de aproape 70 de procente în aceeași perioadă, în vreme ce Apple a câștigat aproape 28 la sută. Problema vine abia atunci când tot mai mulți investitori decid să-și marcheze profiturile în același timp, adică în aceeași zi, deoarece asta duce la vânzări masive ale acțiunilor respective și bineînțeles la scăderea prețului.

Exact asta s-a întâmplat miercuri, iar factorul declanșator a fost creșterea ratelor de dobândă la obligațiunile americane. După ce Federal Reserve, banca centrală a Statelor Unite, a mărit dobânda de referință, randamentul acestor active cu venit fix a devenit extrem de atractiv pentru jucătorii din piața de capital și a determinat această ieșire, vânzare a acțiunilor și cumpărare de bonduri. Practic, oamenii și-au luat profitul pe investiția în acțiuni, un produs cu grad de risc mai ridicat decât bondurile, și au redirecționat banii către obligațiuni care au un grad de risc mai scăzut.

Sursa www.digi24.ro

Ultima oră

Comentariul meu