FOTO VIDEO Ziua în care zacusca și plăcinta cu mere au învins chipsurile și ciocolata la o școală din Sibiu

Zeci de elevi de la Școala numărul 8 de pe strada Lupeni din Sibiu au avut parte de o zi specială, în care, în una din pauze au avut ocazia să se răsfețe cu bunătățuri aduse de cei de la Direcția Agricolă și prăjituri, gustări, zacuscă, compoturi, dulcețuri și gemuri făcute de mamele și bunicile lor.

Cu alte cuvinte, în una din școlile sibiene azi s-a sărbătorit pentru prima dată, Ziua națională a produselor agroalimentare românești. Copiii au fost foarte sinceri și au recunoscut că niciodată nu au mai văzut atâta mâncare în curtea școlii și că dintre toate, prăjiturile sunt cele mai dorite de ei. Pentru că a fost ziua națională a produselor noastre tradiționale și din județul Sibiu am vrut să vedem ce zic copiii despre fructele și legumele de pe la noi și cât de mult le iubesc. Ei bine, unii copii au recunoscut că mâncarea lor preferată este cartoful, dar prăjit și pizza cu șuncă și cașcaval, nu telemeaua de Sibiu sau mărul de Sibiu, niște branduri cunoscute de cei mari. FOTO VIDEO Ziua în care zacusca și plăcinta cu mere au învins chipsurile și ciocolata la o școală din SibiuCei mai mulți copii veniți la picnicul lor, căci nu îl putem numi bufet suedez, ci un bufet autentic românesc, chiar sibian, au spus că iubesc morcovii, roșiile, ceea ce ne-a bucurat să auzim că s-au împrietenit și cu legumele. Una dintre mămicile care au dat o mână de ajutor la sărbătoarea de la școală, Adriana, ne-a mărturisit că a-ți hrăni copilul sănătos, este o luptă de zi cu zi și practic o schimbare de stil de viață al întregii familii. În familia aceasta, totul a pornit de la analizele bunicii, care arătau acum câțiva ani că are colesterolul crescut. De atunci, grija pentru sănătate a fost a tuturor, nu doar a bunicii. Și așa, această familie din Sibiu a început să gătească mai mult, mai cu grijă și a ajuns să își prepare chiar și propriile mezeluri de casă. Copilul care are șase ani, face diferența acum între o mâncare cumpărată și cea de acasă, pentru că este obișnuit deja cu cea curată, sănătoasă, ce o prepară Adriana. „Mami, nu are gust bun, mai ales salamul! Să îmi pui cu salam făcut de noi”, așa-i spune copilul, Adrianei, care este convinsă că numai printr-o educație alimentară corectă acasă și la școală, copiii pot fi sănătoși.

YouTube video

Școala unde se grădinărește în curte
Copiii de la această şcoală din Sibiu au mai mâncat preparate româneşti, realizate acasă, în 2017, în cadrul unui proiect European, potrivit AGERPRES.
După prima degustare în curtea şcolii de produse româneşti, gătite acasă, elevii Şcolii Generale numărul 8 din Sibiu au început să vină la ore cu pacheţele cu mâncare de acasă, cu fructe şi mulţi dintre ei au renunţat cel puţin la şcoală, la sucuri carbogazoase şi dulciuri.
”Impactul a fost pozitiv în primul rând asupra copiilor, dar în special şi asupra părinţilor. Acesta este scopul acestor acţiuni, de a conştientiza cei micuţi că este foarte important să mâncăm sănătos. Spre bucuria noastră, tot mai mulţi vin cu mâncare sănătoasă (la şcoală n.r.), dar mai este loc de mai bine”, a declarat directoarea Şcolii Generale numărul 8, Carmen Voinea Mitru.
 FOTO VIDEO Ziua în care zacusca și plăcinta cu mere au învins chipsurile și ciocolata la o școală din Sibiu

În ultimii ani, în grădina acestei şcoli, copiii şi profesorii au plantat mure, zmeură, peri, meri, roşii, ardei şi fructe de pădure.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Sibiu, Ilie Brad, a ales să aducă fructe şi legume la această şcoală, pentru a promova produsele locale.
Întrebat dacă e uşor să convingi un copil să renunţe la ciocolată pentru un fruct autohton sau la chipsuri pentru legume, Ilie Brad a răspuns: „uşor nu este, dar sperăm să-i aducem pe calea cea bună”.
De la zacuscă, compoturi, dulceţuri, gemuri, până la plăcinte, prăjituri făcute toate în casă doar din produse locale, copiii au degustat doar mâncăruri cu fructe şi legume culese din judeţul Sibiu.

Cum arată un produs românesc? Trebuie să aibă drapelul României pe etichetă
La data de 10 octombrie este marcată Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti. Legea apărută anul trecut, spune că, „prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.

Ultima oră

Comentariul meu