festivalul egalității de gen revine la sibiu

În perioada 11-13 octombrie, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. readuce în comunitatea sibiană Festivalul Egalității de Gen – mai mult decât un festival: o experiență care te ajută să crești.

Tema din acest an este “Dialogul între GENerații”, între tineri și părinți, între oameni din medii și de vârste diferite, pentru a depăși neînțelegerile și temerile legate de ce este și ce nu este egalitatea de gen. A fi egal nu înseamnă a fi la fel, ci a beneficia în mod egal de drepturi, de resurse, de acces la decizii. Prin concursuri, ateliere ca Biblioteca Vie, teatru forum și proiecții de film, participanții au ocazia să-și depășească stereotipurile despre femei și bărbați și să învețe relaționarea de la egal la egal.
Programul debutează în 11 Octombrie, ora 12:00, la sediul CJRAE Sibiu, cu proiecția filmului Have I told you I’ve been abused/ Ţi-am spus că am fost abuzată?” la care vor participa profesorii consilieri școlari. În aceeași dată, la ora 15:00, studenții de la Facultatea de Științe Socio-Umane Sibiu sunt chemați la un workshop interactiv pentru a pătrunde și de cealaltă parte a articolelor din ziare care abordează tematica violenței domestice sau sexuale. Artistul Dan Perjovschi se alătură cauzei egalității de gen cu o demonstrație interactivă la Ziarul Orizontal de lângă Teatrul Național Radu Stanca despre cum mesajele puternice iau naștere din idei simple. Doritorii sunt așteptați în data de 11 Octombrie, ora 17:00.
Vineri, 12 octombrie ora 14:00 acțiunile stradale de pe pietonala Nicolae Bălcescu invită trecătorii să construiască mesaje cu ajutorul voluntarilor pe tema „dialog între GENerații”. De la ora 16:00, la Teatrul Gong poți fi spectACTOR la un eveniment de teatru forum. Prin acest tip de teatru social sunt aduse pe scenă situații de zi cu zi al căror final nefericit poate fi schimbat prin implicarea activă a publicului. Anul acesta sunt abordate presiunile resimțite de tineri atunci când își aleg profesia. Scenariul este realizat și pus în scenă de voluntarii A.L.E.G. Ziua se încheie cu un atelier de educație parentală pe tema relațiilor sănătoase, oferit de psihologii organizației “Tineri pentru Tineri”.
Sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 16.00, la Librăria Habitus are loc lansarea cărții „Forța civică a femeilor”, la care ai ocazia să întâlnești co-autoarele cărții apărute anul acesta la editura Polirom. Coordonatoarea volumului, Andreea Paul, s-a lăsat inspirată de „realitățile românești emoționante care au transformat răul în bine și greul în ușor prin implicare civică” și a reușit să adune în anul Centenarului poveștile a nu mai puțin de 100 de femei care mobilizează comunități, printre care și Camelia Proca, fondatoarea A.L.E.G. Lansarea de carte va fi urmată de atelierul Biblioteca Vie (de la ora 17:00), unde cărțile sunt chiar oameni de poveste cu care poți intra în dialog. Printre ei se numără și Mihaela Miroiu, activistă pentru drepturile femeilor. Intrarea la evenimente este gratuită.

Ultima oră

Comentariul meu