Reprezentanții FDGR au considerat că imaginea formațiunii a fost atinsă atunci când a fost numită continuatoarea unei organizații fasciste din timpul celui de al doilea război mondial. A deschis un proces împotriva celui care a făcut aceste afirmații, iar hotărârea, pronunțată în favoarea FDGR, a devenit definitivă.
”În data de 15 februarie a anului trecut prof. univ. dr. Ioan SCURTU a publicat în ziarul Cotidianul și, ulterior, pe blog-ul personal, articolul intitulat „Schimbarea la față a Grupului Etnic German din România, ” lansând în spațiul public o serie de afirmații nefondate, tendențioase și profund denigratoare la adresa F.D.G.R., care au legitimat o campanie de presă îndreptată împotriva F.D.G.R. și a minorității etnice germane, desfăşurată în paginile ziarului Cotidianul, în mediul online pe pagina www.cotidianul.ro şi amplificată pe un post de televiziune naţional la o oră de maximă audienţă.
Printre afirmaţiile denigratoare ale lui Ioan Scurtu se aflau acelea că F.D.G.R. este continuatorul unei organizaţiei fasciste din timpul celui de-al doilea război mondial, calitate în care ar fi dobândit numeroase clădiri publice pentru care actualmente încasează de la statul român chirii consistente.
În urma procedurilor contencioase declanşate de către F.D.G.R. pentru atingerile aduse drepturilor sale la imagine, instanţele competente din Bucureşti au constatat încălcarea de către prof. univ. dr. Ioan Scurtu a acestor drepturi prin publicarea articolului mai sus amintit, l-au obligat pe acesta din urmă să înceteze orice încălcare a acestor drepturi, i-au impus ştergerea articolului din mediul virtual, respectiv de pe blog-ul său personal, să publice într-un număr din ziarul Cotidianul dispozitivul hotărârii, obligându-l în acelaşi timp la plata unei sume de bani (6.000 lei) către F.D.G.R. cu titlu de daune morale.
Soluţia a devenit definitivă pe data de 04.10.2018.” este poziția celor de la FDGR.