peste 1.200 de tineri au primit terenuri gratuite în județ – șelimbărul conduce detașat

Aproape cincizeci de hectare de teren au împărțit primăriile din județul Sibiu pentru tineri. Cele mai multe s-au dat la Șelimbăr, peste 500 de tineri fiind beneficiari ai unor atfel de terenuri, pentru construirea de locuințe.

Primăriile din județul Sibiu au împărțit gratuit sute de terenuri unor tineri dornici să își construiască prima locuință, în baza unei legi vechi de 15 ani de care au beneficiat până acum peste 31.000 de români la nivel național, anunță Capital.ro. 1.250 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care locuiesc în judeţul Sibiu, au beneficiat de teren gratuit de la stat pentru construirea unei locuinţe. Acest număr plasează Sibiul pe locul zece în topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii. Totuşi, Prefectura judeţului Sibiu a reuşit să colecteze informaţiile solicitate de revista Capital de la doar 28 de primării din judeţ.
Cele peste 46,5 hectare de teren oferite gratuit sunt printre cele mai mari suprafeţe împărţite tinerilor dintre toate judeţele ţării. Ca în majoritatea localităţilor din ţară, şi în cazul judeţului Sibiu, cele mai multe loturi au fost împărţite în mediul rural. Tinerii de la oraş s-au ales cu 530 de loturi , în timp ce locuitorii din sate şi comune au primit 678 de terenuri, conform datelor transmise revistei Capital de Prefectura judeţului Sibiu.
Este bine de ştiut că beneficiarii nu sunt cazuri sociale, iar terenurile primite sunt scutite de plata impozitului. Multe primării condiţionează acordarea terenurilor de dovada unui depozit bancar de minim 5.000 de euro, bani necesari începerii construcţiei.
Dacă folosinţa gratuită a terenului nu era suficientă, după construcţia locuinţei, beneficiarii au posibilitatea să cumpere terenul la un preţ stabilit de un evaluator autorizat. În Sibiu au fost cumpărate doar 13 dintre terenurile primite iniţial cu titlul de folosinţă gratuită şi toate în municipiul Sibiu. Tinerii care au devenit proprietarii terenurilor primite gratuit au plătit pentru acestea peste 1,1 mil. lei, adică un preţ de circa 240 lei/mp sau echivalentul a circa 50 euro/mp. Acesta este cel mai mare preţ obţinut de primării la nivel naţional. Preţul mediu, rezultat din cele 24 de judeţe în care s-au vândut terenuri, este de circa 7 euro/mp. Intrigant este că sunt judeţe, precum Iaşi sau Buzău, în care s-au vândut zeci de terenuri cu preţuri de sub un euro pe metru pătrat.
Intraţi în posesia unor asemenea comori, tinerii ajutaţi de stat reuşesc, de multe ori, să facă bani frumoşi din vânzarea proprietăţilor acestuia.
Solicitanţii acestor gratuităţi au dat şi dovadă de neseriozitate. Până la finalul anului trecut, peste 13% dintre terenurile împărţit tinerilor de primăriile din Sibiu, mai exact 168 de loturi, au fost returnate, deoarece beneficiarii nu au fost în stare să înceapă construcţia în decurs de un an, după cum specifică legea 15/2003.
Doar în ultimii doi ani, autorităţile locale din acest judeţ au înregistrat de aproape cinci ori mai multe cereri faţă de numărul terenurilor acordate. În 2016 şi 2017 au beneficiat de teren gratuit 68 de tineri şi au solicitat un astfel de beneficiu 331 de persoane. Durata medie de soluţionare favorabilă a cererilor este de peste zece luni, la nivelul primăriilor care au răspuns solicitării Prefecturii judeţului Sibiu.

Topul localităţilor – Șelimbărul e lider detașat
Comuna Șelimbăr, de lângă municipiul Sibiu, a oferit cele mai multe terenuri gratuite din ţară. Peste 500 dintre tinerii localităţii au beneficiat de lege. Numai în Șelimbăr au fost mai mulţi beneficiar decât în 25 de alte judeţe ale ţării. Datele transmise de Prefectura Sibiu arată că, până la finalul anului trecut, nu a fost vândut niciunul dintre terenurile acordate gratuit în această localitate. Primăria Șelimbăr a înregistrat peste 1.500 de cereri, însă lipsa de teren disponibil a făcut ca doar o trime din cereri să fie soluţionate.
La rândul lor, tinerii din municipiul Sibiu au beneficiat de 430 de terenuri gratuite, cei din comuna Cristian au primit 100 de loturi, iar cei din Mediaş au preluat 60 de loturi, conform datelor centralizate de Capital pe baza informaţiilor transmise de Prefectura Sibiu.
Cea mai mare suprafaţă de teren a fost împărţită gratuit în municipiul Sibiu, respectiv 21,6 hectare, urmată de Șelimbăr, cu 13,6 hectare, şi Cristian, cu 4,1 hectare.
Cei mai neserioşi tineri beneficiari de teren gratuit au fost în municipiul Sibiu. Aici o treime din cele 430 de loturi împărţite gratuit au reintrat în posesia primăriei pentru că beneficiarii nu s-au apucat de construcţia caselor în timp util. Pe locul doi este Mediaş în care procentul neserioşilor este acelaşi, iar pe locul trei sunt localităţile Miercurea Sibiului şi Iacobeni, cu câte două loturi returnate. De altfel acestea sunt singurele localităţi în care terenurile au ajuns din nou la primărie.

Ultima oră

Comentariul meu