video părintele necula și stand up-ul spiritual: dacă nu mă autoironizez, nu mă crede nimeni

Unul din cei mai cunoscuți preoți din Sibiu, profesor la Facultatea de Teologie, părintele Constantin Necula a reușit să dea naștere, fără voia sa, unui nou gen de comedie în România, cea numită de presă „stand up spiritual”.

După două ore în care a fost aplaudat marți seara, în Aula Facultății de Medicină din Sibiu, de sute de oameni, dar mai ales tineri, care au râs adesea la glumele sale, preotul Necula ne-a lămurit cum e cu noul stand up, cel spiritual. Întrebat dacă face stand up spiritual, părintele Necula ne-a răspuns: „Nu. Alții au zis că fac. Eu cred că e o exagerare, că până la urmă nu e un stand up spiritual, e un mod de a vorbi oamenilor pe înțelesul lor și eu mă bucur că ei înțeleg râzând. În ultima vreme am învățat să înțelegem plângând, fie de la gaze, fie de la durere. Atunci e de preferat să învățăm zâmbind. Cred că asta e esența.” Cu toate că nu recunoaște că ar face stand up spiritual tot timpul, părintele Necula admite că acest nou gen de umor i-a fost atribuit chiar de Ion, prietenul său de la Cluj, „ca să dea bine la publicitate” și despre care, ierarhul spune că, „are dreptate în felul lui, că e un tip înțelept”. Autoironia este una din rețetele de succes aplicate de preotul Necula, în fața celor care ține conferințe despre viață și Dumnezeu. „Nu îmi asum întru toate treaba asta, că nu stau în picioare tot timpul. Da (am simțul umorului dezvoltat n.r.), numai că sunt un tip care sunt conștient că, dacă nu mă autoironizez, nu mă crede nimeni. Prefer să mă smeresc pe mine, învățând de la Hristos că e mai important să te smerești pe tine, decât să te dai mare”, ne-a declarat preotul Constantin Necula.

Sfatul către o soție care își mai dorește încă un copil, dar are soțul stresat: „Keep calm”
Pentru a ne da seama de fapt cum arată preotul Necula, „actor” fără voie, în stand up spiritual, o să redăm câteva din dialogurile sale, de pe scenă, cu cei din sală, care, de regulă îi trimit întrebări scrise pe niște bilețele. Spre exemplu, o soție disperată că nu reușește să aibă și al doilea copil, cu soțul ei stresat, îl întreabă pe preot ce să facă, iar acesta i-a replicat astfel: ”Nu am auzit de bărbat nestresat în România ultimilor 20 de ani.” Femeia însistă să afle de Constantin Necula cum să își convingă soțul să aibă încă un copil, iar preotul îi răspunde: „Doamnă, nu vă vând pontul, că e sala plină. Puteți încerca. Puteți încerca. „Făcutul” copiilor să știți că nu ține doar de întâmplare, cum cred unii. Ține de un pic mai mult. Dacă îi facem doar din plesneală, iese plesnit rău. Keep calm! Încercați! Uite, ne rugăm. Nu ne spuneți cum vă cheamă, dar promitem că ne rugăm”.
Multe din replicile și felul de a vorbi uneori ale preotului Constantin Necula, unul din cei mai buni oratori ai Bisericii Ortodoxe Române, provoacă cel puțin zâmbetul celor ce îl aud, pentru tâlcul vorbelor sale.

YouTube video

Fiul meu nu e însurat, dar are un copil sănătos de 6 ani. Necula: Dar ce vă închipuiați, că le dă Dumnzeu, o jumate de copil?
O altă mamă s-a plâns preotului Necula că e supărată că fiul ei e neînsurat, dar are un copil de șase ani cu femeia cu care trăiești. Preotul Necula a asigurat-o că „toți suntem rodul păcatului până la urmă, că ne-au făcut în Post, ne-au făcut duminica. Ia calculați-vă data nașterii și vedeți”.
Preotul Constantin Necula va susține un stand up spiritual la Cluj, în 26 octombrie, în cadrul unui proiect numit „Berăria Culturală”, potrivit organizatorilor evenimentului.

Ultima oră

Comentariul meu