Cele mai noi producții ale Teatrului „Gong” se joacă luna aceasta la București

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă în turneu, la București, spectacolele „Visând glasuri” și „Wanda”.

Actorii sibieni participă pentru prima dată la două dintre cele mai prestigioase festivaluri de teatru de la București: „Excelsior TeenFest” și „Fest(in) pe Bulevard”.
Festivalul internațional de teatru dedicat adolescenților, Excelsior TEEN-FEST se desfășoară în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018, sub genericul viitorul imaginaT. Spectacolele programate în ediția din acest an au fost alese din oferta teatrală a 45 de instituții și companii teatrale independente, sub îndrumarea selecționerului Oana Borș. Echipa Teatrului „Gong” din Sibiu este prezentă în selecție cu spectacolele „Visând glasuri” după un concept de Nicoleta Lefter (miercuri, 3 octombrie, ora 17:00, la Sala „Ion Lucian” – Teatrul Excelsior) și „Wanda” în regia lui Radu Apostol (joi, 4 octombrie, ora 17:00, la Sala „Ion Lucian” – Teatrul Excelsior).
În perioada 12 – 21 octombrie, Fest(in) pe Bulevard va cuprinde peste 30 de producții, grupate în mai multe secțiuni, la care participă artiști din nouă țări: România, Franța, Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Italia, Serbia, Kazahstan. Conceptul festivalului aparține teatrologului Marinela Țepuș, directorul Teatrului Nottara, iar Teatrul „Gong” a fost invitat în cadrul secțiunii „criza comunicării” cu spectacolul „Visând glasuri” după un concept de Nicoleta Lefter (marți, 16 octombrie, ora 11:00, la Teatrul Țăndărică).
„Visând Glasuri” este o călătorie senzorială în lumea surzilor, un performance ce explorează bogăția și plasticitatea semnelor într-o montare emoționantă ce vorbește despre oamenii din jurul nostru pe care îi cunoaștem prea puțin, despre vise și frici, într-un limbaj accesibil atât celor mici, cât și celor cu deficiențe de auz. Producția Teatrului „Gong” din Sibiu îi aduce pe scenă pe Raluca Maria Șerbu și Emanuel Furdui, elevi la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 din Sibiu, alături de actorii Claudia Stühler, Claudiu Urse, Nicoleta Lefter și Paul Bondane. Pornind de la texte semnate de Ted Hughes și Lavinia Braniște, universul construit de Nicoleta Lefter este unul puternic vizual și poetic. Imaginarul acestui performance se articulează, totodată, prin forța animațiilor create de Paul Mureșan și prin muzica lui Claudiu Urse.
Pornind de la romanul „O sută de rochii” de Eleanor Estes, Mihaela Michailov și Radu Apostol au creat un scenariu captivant, ce surprinde o poveste impresionantă despre sărăcie, xenofobie și marginalizare din perspectiva unor copii. În centrul acestei povești se află Wanda Petronski, o fetiță de origine poloneză, care e ridiculizată de colegii ei pentru că poartă în fiecare zi aceeași rochie albastră. Wanda pretinde că are o sută de rochii acasă, dar cu toții știu că nu e așa și nu se opresc să o umilească. Iar când vor realiza că ar trebui să își ceară scuze, va fi deja prea târziu. Montarea lui Radu Apostol explorează puterea cuvintelor și atitudinilor, punând sub lupă resorturile ce stau la baza unor reacții colective. Producția îi reunește în distribuție pe actorii Anton Balint, Lucia Barbu, Leo-Nora Băcanu, Paul Bondane, Barbara Crișan, Sebastian Gîlca, Raluca Pavel, Adrian Prohaska și Alexandra Ioana Șerban. Substraturile poveștii sunt articulate prin scenografia arhitectei Gabi Albu și susținute de muzica originală creată de Sebastian Androne, ilustrațiile Alexandrei Stoica, grafica și video mapping-ul semnat de Daniel Gheorghiu. Producția se mai bucură, de asemenea, de contribuția coregrafei Silvia Călin, precum și de participarea Corinei Găgeanu în procesul de documentare.

Ultima oră