am găsit cele mai gustoase dulcețuri din sibiu - trebuie să ajungeți la cămara cu delicatese

De multe ori se întâmplă să vă doriți ceva dulce, dar parcă nici ciocolată, nici înghețată….altceva….dulceață! Da, ați mânca o dulceață bună, bună, dar ceva deosebit, nu clasicele combinații. Pentru astfel de momente este bine să aveți mereu în frigider un borcan sau mai multe, de ce nu, de la Cămara cu delicatese. Dulcețurile lor sunt naturale, din fructe de la producătorii din Mărginime, iar combinațiile de gusturi sunt nu doar inedite, ci extrem de gustoase.

Bucureșteni la Gura Râului
Familia Ciaușu s-a stabilit la Gura Râului în urmă cu patru ani. Au ajuns aici din întâmplare, sau nu….”Veneam des în Sibiu în vacanțe, noi fiind din București. O dată am zis să nu mai stăm în Sibiu, să găsim o pensiune în Mărginime. Cu degetul pe hartă am ales Gura Râului, pentru că era în mijloc, de aici puteam vizita mai toată zona. Am nimerit noaptea, la o pensiune tradițională, extrem de frumoasă”, povestește Cosmina Ciaușu. Dimineața ce a urmat avea să fie momentul care le-a schimbat viața. ”A doua zi era Sfânta Maria. Ne-am trezit în zgomotul clopotelor de la Biserică, când am ieșit pe stradă toată lumea era îmbrăcată în port popular, ni s-a părut foarte, foarte frumos. Și cum noi aveam de gând să ne mutăm din București, am zis că aici este viitoarea noastră casă”, își amintește Cosmina.Și așa, după un an de căutări, bucureștenii au găsit exact casa pe care și-o doreau și au lăsat capitala pentru Mărginimea Sibiului.

am găsit cele mai gustoase dulcețuri din sibiu - trebuie să ajungeți la cămara cu delicatese

Dulcețurile- afacerea din timpul concediului
Atunci când familia s-a mutat la Gura Râului, Cosmina era în concediu de creștere a celui de al treilea copil. Obișnuită să lucreze, Cosmina s-a gândit că și aici ar putea să aibă o activitate. Și cum gătitul este marea ei pasiune, s-a îndreptat către așa ceva. ”M-am gândit la catering, dar era complicat din Gura Râului, să merg în Sibiu, să închiriez un spațiu…așa că m-am gândit ce aș putea face de acasă și…mi-a venit ideea dulcețurilor, pentru că mi-am amintit de copilărie, când le făceam împreună cu bunica mea”, povestește Cosmina.

am găsit cele mai gustoase dulcețuri din sibiu - trebuie să ajungeți la cămara cu delicatese
dulcețurile Cosminei sunt naturale, din fructe nestropite și sterilizate la baine-marie

Când a pus bazele firmei era primăvară, deci fructe prea multe nu avea la dispoziție. Așa că de acum sibianca Cosmina a făcut dulceață de lapte, pe care o gustase în Spania. ”Mi-am amintit de felul acesta, am căutat rețeta și am făcut-o. La început am ars vreo 3 oale, dar până la urmă am învățat și mi-a reușit, iar acum este cel mai cerut produs. Am încercat la început cu lapte pasteurizat, dar nu merge. Trebuie folosit lapte proaspăt, de la vacă, așa că zona în care suntem este idelă pentru așa ceva”, spune Cosmina.

am găsit cele mai gustoase dulcețuri din sibiu - trebuie să ajungeți la cămara cu delicatese
Gemul de caise și lavandă este foarte gustos

Combinații delicioase
Dulcețurile Cosminei nu sunt cele pe care le întâlnim în cămara oricărei gospodine. ”M-am gândit că dacă tot mă apuc de dulcețuri, să fac ceva deosebit, nu ce face toată lumea. Am început cu căpșunile pe care le-am combinat apoi cu mentă și banane, apoi cu rubarbă, vișinele cu ciocolata…am experimentat și experimentez în continuare. La început fac o cantitate mică, testez pe familie și prieteni și văd reacțiile, apoi dacă e nevoie, îmbunătățesc rețeta”, dezvăluie Cosmina.

Și așa, din încercări în încercări, în Cămara cu Delicatese a Cosminei au ajuns pe rafturi dulceață de lapte în diferite combinații, dulceață de ceapă cu ardei iute și vin roșu, dulceață de banane, mere și ghimbir, dulceață de portocale și coniac, și câte și mai câte combinații la care nici nu vă gândiți.
Cosmina are și câteva sortimente fără zahăr, dar toate sunt produse din fructele din grădina ei sau din cele ale producătorilor locali.

Sosuri și pachete – cadou
De curând Cosmina prepară și sosuri sărate, pentru fripturi sau care merg foarte bine pe o pâine unsă cu unt sau untură. ”Fac un mujdei ardeiat- adică mujdei cu roșii coapte, ardei copți, ardei iuți murați, ghimbir. Merge foarte bine pe fripturi. Am și siropuri, la fel, naturale și cu cât mai puțin zahăr, dar fără conservanți”, spune Cosmina.

Și cum ideile bune vin când nu te aștepți, Cosmina a primit una din partea unei prietene. ”Spunea că trebuie să facă niște coșuri cadou pentru firmă și nu știa ce să pună în ele. I-am spus atunci că i le fac eu, cu niște borcănașe din produsele mele. Le-am ambalat frumos, le-am făcut poză și le-am pus pe Facebook. Atunci am început să am comenzi pentru astfel de coșuri cadou, așa că acum în preajma sărbătorilor nu pot face față comenzilor. De asemena, apelează la noi cei care doresc mărturii pentru nuntă sau botez, iar atunci facem niște borcănașe mai mici, decorate tradițional”, spune Cosmina.

am găsit cele mai gustoase dulcețuri din sibiu - trebuie să ajungeți la cămara cu delicatese

Cămara cu delicatese a bucureștenilor din Gura Râului are anul acesta pe rafturi cam 400 de borcane din fiecare sortiment de dulceață. Dar chiar și așa, comenzile sunt din ce în ce mai multe, iar rafturile se golesc repede. Nici nu e de mirare la ce gustoase sunt. Testat!

Ultima oră

Comentariul meu