ferma cu legume fericite - ''grădina lui traian'' din veștem este la mare căutare

La nici 10 minute de mers cu mașina din Sibiu, un gospodar șelimbărean a pus pe picioare o mică afacere de familie. Nea Traian produce legume bio, la Veștem, anunță oradeselimbar.ro.

A venit toamna, când se numără bobocii, dar și recoltele. Roadele pământului sunt culese o dată cu recolta, aduse pe tarabele piețelor și transformate de cumpărători în provizii pentru iarnă. Dar cât din ceea ce cumpărăm este cu adevărat provenit din sursă bio, fără chimicale stimulatoare de creștere, de gust, de culoare și de mărime?

ferma cu legume fericite - ''grădina lui traian'' din veștem este la mare căutare

Comuna Șelimbăr este un loc binecuvântat, unde urbanul și ruralul încă se mai întâlnesc, fără a se anula reciproc. Pe câmpurile și dealurile din Bungard, Mohu, Șelimbăr și Veștem solul este fertil, iar oamenii muncitori încă au răbdarea și cunoașterea din bătrâni a cultivării grădinilor pline de roade.

ferma cu legume fericite - ''grădina lui traian'' din veștem este la mare căutare

Un asemenea om întreprinzător este și Traian Pantiș, bihorean „măritat” la Șelimbăr și devenit agricultor în Veștem, după cum îi place să se numească, în glumă. Ce l-a determinat ca, după 28 de ani de muncă la Hidroelectrica, să se apuce de agricultură, cu știință și cu pasiune, ne-o spune chiar el: „Am pățit ca, după consumarea unei salate din roșii cumpărate de la piață, să ne apuce criza de fiere, de la nitriții și azotații din legumele pretinse a fi naturale, de la țărani. Am cumpărat odată 100 kg. de vinete  pentru zacuscă. După ce le-am copt, tocat și pus în lada frigorifică, peste două săptămâni m-am mirat să constat că nu înghețaseră, de cât azot aveau în ele. Când am văzut că așa stau lucrurile, am decis să nu ne mai riscăm sănătatea cu legume cumpărate și ne-am amenajat grădina”. Împreună cu familia, Traian Pantiș a investit banii primiți la plecarea din industrie, plus alte economii, în teren, pământ vegetal, solare, sisteme de ventilație și încălzire centrală. În prezent, produce legume bio aproape în tot timpul anului. Prima însămânțare o face în februarie, iar ultima recoltă e în decembrie. Procedura se repetă de câteva ori pe an, cu legume diferite. Dacă astăzi poate să vândă ardei capia, gogoșari, castraveți și cartofi, prin octombrie va culege salată, varză și conopidă, iar prin noiembrie/decembrie, rădăcinoase precum morcovii, pătrunjelul și ridichile. Oricât de îmbelșugată ar fi recolta, Traian Pantiș se arată foarte exigent cu roadele muncii sale. Nu vinde prea mult și nici la oricine. Citește toată povestea pe oradeselimbar.ro – click aici!

Ultima oră

Comentariul meu

Publică