update familia vonica a vândut și fabrica de medicamente de la sibiu

Familia Vonica a vândut către Grupul Grampet, deținut de Gruia Stoica, fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals din Sibiu. Fiica lui Ilie Vonica s-a retras din acționariatul fabricii, iar acum, Grampet, care până acum controla puțin sub 20% din acțiuni, a ajuns la o deținere de 74%.

La începutul anului trecut, Grampet își majorase pachetul de acțiuni de la 15,5% la 19,99%, considerând că investiția are potențial. Spre deosebire de preluarea primei tranșe de 15,5% din acțiuni, efectuată printr-o infuzie de capital, acea nouă parte de 4,4% a fost achiziționată atunci direct de la proprietar, Andreea Loredana Gligor-Vonica, fiica lui Ilie Vonica, fondatorul Polisano. Ilie Vonica s-a sinucis în 2014, ca urmare a arestării soției sale într-un dosar de eliberare de rețete false.

Acum, conform datelor analizate de Profit.ro, Grampet a preluat, tot direct de la proprietar, întreaga participație și a ajuns la o deținere de 74%. Restul acțiunilor sunt deținute de avocatul Remus Borza (11,4%) și de familia Nicoleta și Adrian Munteanu, partenerii lui Borza la Euro Insol. În urma tranzacției, fiica lui Ilie Vonica s-a retras din acționariatul companiei fondate de tatăl ei.

Polisano Pharmaceuticals a avut anul trecut, cu aproape 130 de angajați, afaceri de 12,1 milioane lei (de la 18,2 milioane lei în anul precedent) și o pierdere de 15,5 milioane lei (minus de 11,8 milioane lei în 2016). ”Am cântărit cu atenție și am decis să investim pentru că Polisano este un nume pe piață, iar fabrica de oncologice are potențial. Este cumva o situație ideală: un start-up cu potențial și cu un nume deja cunoscut. Iau în calcul diversificarea portofoliului de investiții al grupului Grampet; este deci foarte posibil să mai fie astfel de investiții, în zone diferite de activitate, însă focusul rămâne pe feroviar. Mi se pare foarte bine că există și dorința de investiții și capital românesc care să susțină afaceri românești, cum este Polisano; acesta este un lucru bun, într-un moment in care capitalul străin este în expansiune și sunt tot mai puține afaceri românești”, spunea anterior Gruia Stoica. În 16 ianuarie 2017, Profit.ro a anunțat că deputatul Remus Borza, omul de afaceri Gruia Stoica, prin Grampet, și familia Nicoleta și Adrian Munteanu, partenerii lui Borza la Euro Insol, au devenit acționari la fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals printr-o majorare de capital în valoare totală de 26,8 milioane lei, echivalentă unui pachet de 31% din acțiuni.

Înainte de această operațiune, Polisano Pharmaceuticals și-a schimbat forma juridică în societate pe acțiuni din societate cu răspundere limitată. Fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals este o investiție de 70 de milioane de euro, inaugurată în 2015. Fabrica se întinde pe o suprafață de 33.000 metri pătrați, având peste 400 de echipamente și linii de fabricație de ultimă generație, cu o capacitate de producție de 32 milioane de unități comerciale, echivalentul a 682 milioane de unități farmaceutice. În 2016, rețeaua de farmacii a fost vândută către Sensiblu, iar distribuitorul de medicamente, care a fost mult timp în topul celor mai mari companii de profil din România, a intrat în faliment.

Potrivit companiei, obiectivul strategic este poziția de lider pe piața producției de medicamente oncologice din Europa Centrală și de Sud-Est. „Pregătim lansarea primei linii de producție de medicamente oncologice solide în prima jumătate a anului viitor, în urma unei investiții de 25 de milioane de euro, pentru o capacitate de aproximativ 10 milioane de unități terapeutice anual. Totodată, până la finalul lui 2019 vor fi finalizate pregătirile pentru producție pe liniile de oncologice lichide injectabile existente în fabrica din Sibiu”, a precizat Gruia Stoica, președintele Grupului Grampet.

Compania precizează că aproximativ 30% din producția Polisano Pharmaceuticals va merge pe piaţa internă, restul fiind dedicat exportului în cele 35 de piețe cu care Polisano lucrează deja, dar și în alte țări, pe măsură ce compania își va extinde parteneriatele. Structura noului acţionariat este 74% Grampet Group, restul de 26% fiind deținut de familia Muntean și avocatul Remus Borza. „Fabrica de la Sibiu are 160 de angajați și o suprafaţă de 33.000 de metri pătraţi, fiind echipată cu linii de fabricaţie de ultimă generaţie. În prezent, are o capacitate de producţie echivalentă cu peste 500 de milioane de unităţi terapeutice și produce peste 50 de mărci proprii de suplimente alimentare și OTC-uri distribuite în 35 de țări”, se precizează în comunicat. Grampet a fost înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, iar în prezent este cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa de Sud-Est.

Structura sa de 16 companii care acoperă întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii de IT pentru operatori. Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR) – este cel mai mare operator privat feroviar din România, cu o cotă totală de piață de aproximativ 30% şi o poziţie strategică în industrii cheie precum petrol & gaze, construcții sau agricultură. Totodată, 20% din transporturile realizate de GFR sunt la nivel internațional. Operatorul are acorduri semnate cu celelalte companii-soră din grup, precum și cu operatorii feroviari de stat și privați din Ungaria, Bulgaria, Moldova, Serbia, Cehia, Slovacia, Croația, Polonia, Austria și Germania.

Înființat în anii ’90, Polisano este primul grup complet integrat din domeniul medical din România, cu patru clinici cu laboratoare proprii situate în București și Sibiu, dar și un spital privat – Spitalul European Polisano din Sibiu – recunoscut ca fiind unul dintre cele mai moderne și mai performante unități spitalicești din România. Declinul Polisano a început în 2014, după sinuciderea proprietarului Ilie Vonica. Pe de altă parte, divizia de servicii medicale Polisano s-a menținut în Top 10 cei mai mari operatori de servicii medicale din România și a fost preluată la finele anului trecut de MedLife. Grampet este un grup de firme cu capital integral românesc, fondat în anul 1999 de frații Gruia Stoica și Vasile Didilă. Grupul Grampet cuprinde Grup Feroviar Român, cel mai important operator privat de transport feroviar din România și mai multe companii din domeniul proiectării, producerii, reparării, modernizării de material rulant cum sunt Electroputere VFU, Reloc Craiova, Reva Simeria. Anul trecut, cu 65 de angajați, grupul a avut afaceri de 9,4 milioane lei (17,2 milioane lei în anul precedent) și un profit net de 1,3 milioane lei (circa 1 milion lei în 2016).

Sursa www.profit.ro, www.mediafax.ro

Ultima oră

Comentariul meu