A început școala, iar părinții care nu au cu cine să lase copiii după terminarea orelor sunt din nou puși în dificultate. After school-ul este un răspuns, dar și aici alegerea este grea. Oferta din Sibiu este mare și variază de la programe ale școlilor de stat la cele particulare.
BomBon- Before&After School- o alegere bună
Una dintre ofertele de pe piață cu cele mai bune recenzii este cea de la BomBon. Aici copiii au cursuri de teatru, muzică, asta pe lângă temele pe care le fac singuri. BomBon este un centru ecuațional care își propune nu doar să fie un loc unde copiii petrec câteva ore, ci unul în care aceștia se dezvoltă. Iar părinții ai căror copii frecventează cursurile de aici sunt mulțumiți de evoluția lor. Detalii despre cursurile de la BomBon, aici.
Ofertă variată
În Sibiu sunt multe after school-uri, așa că e greu de ales între ele. Ce au în comun toate este faptul că preiau copiii de la școală și îi duc la sediul în care își vor petrece după-amiaza. Tot aici iau masa și mai târziu un desert. Unele unități de acest fel au masa inclusă în preț, altele percep o taxă separată pentru acest serviciu.
Asta se întâmplă la After School Premium, unde taxa este de 600 de lei pe lună dacă copilul stă de la ora 12 la 16 și 650 dacă rămâne până la ora 18. După ce ajunge aici școlarul se va recrea, va lua masa, apoi va aprofunda ceea ce a învățat la școală în ziua respectivă. Aici copiii sunt îndreptați către lectură, clubul de lectură fiind o activitate inclusă în preț, la fel ca și cursurile intensive de germană pentru cei care învață în această limbă. Părinții pot alege și între activități opționale care se plătesc extra.
La after school-ul Studyinno se vorbește exclusiv în limba germană. De anul acesta, în pachetul de bază au fost introduse activități noi precum olăritul, teatru de păpuși, atelierul de reportaje. Aici grupele sunt formate din maxim 13 copii, iar toți cei care se ocupă de ei sunt profesori.
Clubul Isteților este un after school atât în limba română, cât și în germană. Atunci când își vor face temele elevii vor fi supravegheați de cadre didactice vorbitoare a ambelor limbi. Prețul lunar este de 370 de lei. După terminarea programului de after school încep cursurile, așa că cei mici pot petrece aici o zi întreagă. Se poate opta pentru curs de actorie, karate, engleză, comunicare, balet.
La Open Arms oferta este și ea variată. Copiii sunt preluați de la școală, la after school vor lua masa de prânz, după care vor fi supravegheați de profesori la teme. Prețul este de 35 de lei pe zi, bani în care este inclus transportul, masa și cursul de limbă străină. La Open Arms cadrele didactice vorbesc cu copiii în engleză sau germană. Dacă însă copiii urmează cursuri opționale de karate, dans, chitară, părinții trebuie să plătească extra. Tot aici elevii care merg de după masă la școală pot beneficia de program Before School, care include masa de prânz, transportul lor la școală și evident supraveghere din partea cadrelor didactice.
Cea mai nouă ofertă a unui after school în Sibiu este cea a Clubului After School Montessori. Aici se pune accentul de independența copiilor, pe joaca în aer liber, indiferent dacă plouă sau ninge, iar temele se fac atunci când dorește copilul. Aici se vorbește în limba engleză, dar nu exclusiv, nu până atunci până când toți copiii o vor pute face fluent. Costurile lunare sunt de 650 de lei la care se adaugă masa.
Diddle Land ar putea fi o altă variantă pentru părinții care doresc să își ducă copiii la un after school. Costul lunar este de 500 de lei, la care se adaugă 8 lei pe zi pentru masă și 8 lei pe zi pentru transportul copiilor de la școală la sediul after school-ului. Aici, după ce ajung, elevii vor lua masa, dar vor primi și o gustare ceva mai târziu. Temele le vor fi supravegheate de profesori, iar apoi pot urma cursuri de limba germană, tenis sau înot, asta până la ora 18 când vor fi luați de părinți.
Dacă însă părinții vor să scape de transportul copiilor la sediul after school-urilor pot opta pentru programul de acest fel al școlii de stat. Aici nici costurile nu sunt atât de mari, pentru că 4 ore sunt gratuite, fiind incluse în cele 40 de ore ale contractului de muncă al profesorilor. Restul orelor se plătesc în regim de plata cu ora prin donații ale părinților către școală. Și aici copiii pot opta pentru diferite activități, în funcție de ofertă. Dar, programele after school ale unităților de învățământ de stat sunt mult mai puține comparativ cu cele private. Astfel, la Sibiu, unitățile de învățământ care au program de after-school sunt Liceul Teoretic ”Constantin Noica”, școala gimnazială Regina Maria, școlile nr 8, 12 și 13, Colegiul Național ”Octavian Goga”. Școala din Cârța oferă un astfel de program, la fel ca Școala nr 3 din Cisnădie, Școala ”Andrei Șaguna” din Șura Mare și școlile nr. 7 și ”Cireșarii” din Mediaș.