Sibiu 100. Centenarul României Mari – parada bucuriei unirii cu țara

Centenarul Marii Uniri de la 1918 este sărbătorit la Sibiu printr-un eveniment de amploare, care va avea loc în Piața Mare, pe data de 6 octombrie 2018. Primăria Municipiului Sibiu, cu sprijinul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescuʺ – partener strategic, Continental Automotive Systems – partener principal și al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu – producător, organizează evenimentul „Sibiu 100. Centenarul României Mari” cu scopul de a reitera importanța Marii Unirii în istoria noastră recentă și pentru a readuce în atenția comunității rolul important al Sibiului în înfăptuirea acestui act istoric, dar și în zilele de după Unire când în orașul nostru a funcționat Guvernul provizoriu al provinciei.

Paradă în costume militare de epocă și paradă a portului popular
Sibiul marchează anul Centenarului printr-un eveniment care evocă istoria bogată, cultura și tradiția acestor locuri. Programul evenimentului va începe cu reconstituirea vizitei generalului francez Henri Berthelot la Sibiu, mai exact cu o paradă militară de amploare la care vor participa aproximativ 300 de cadeți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescuʺ îmbrăcați în uniforme ale armatei române și franceze din perioada Primului Război Mondial. Uniformele vor fi croite păstrând autenticitatea detaliilor și a aspectului general al uniformelor de la acea vreme. Paradei militare i se vor alătura și reprezentanți ai comunităților locale din împrejurimile Sibiului, care vor defila în port popular, unii însoțiți de care împodobite, așa cum se observă și în fotografiile vremii. Participanții vor mărșălui pe traseul str. Ocnei – Piața Mică – Piața Mare – strada Mitropoliei – strada Tribunei – strada Nicolae Bălcescu și se vor întoarce în Piața Mare, locul în care, de-a lungul istoriei, au avut loc cele mai importante evenimente din viața orașului.
„Vom reconstitui simbolic parada care a emoționat sibienii acum 100 de ani, imediat după Marea Unire și pentru aceasta vom recrea cu atenție inclusiv detaliile vestimentare ale participanților la aceasta. Primăria Sibiu finanțează confecționarea a 300 de costume pentru acest eveniment, documentarea pentru conformitatea cu uniformele militare din acea vreme fiind o prioritate pentru echipa proiectului” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
Cu o bogată experiență în lumea teatrului, regizorul Radu Nica semnează regia artistică a evenimentului, aducând publicului o perspectivă proaspătă și cât mai fidelă asupra istoriei noastre:
„Venirea generalului Berthelot la Sibiu a fost un moment de maximă bucurie și emoție pentru toți românii ardeleni. Acest personaj care a iubit cu patimă românii și România, în ciuda faptului că a fost izgonit din țară prin punerea în aplicare a Tratatului de la Buftea-București, a contribuit imens la dezideratul României Mari. El a fost cel care a reorganizat și echipat armata română în anul 1917, ea reușind astfel să păstreze măcar o parte a pământului românesc în Moldova, și tot lui se datorează faptul că România a participat la tratatele de pace în calitate de țară învingătoare, Berthelot fiind cel care l-a convins pe regele Ferdinand să reintre în război cu doar o zi înainte de încheierea Păcii. De asemenea, el a făcut un turneu de popularizare a ideii României Mari în Transilvania și Banat pe traseul Timișoara – Arad – Satu Mare – Baia Mare – Cluj – Sibiu – Brașov într-o perioadă foarte tulbure, riscându-și astfel viața: e cunoscut faptul că la Arad de pildă, cu ocazia sosirii lui în oraș, a avut loc un incident armat în care bande înarmate au omorât circa 40 de români.Sibiu 100. Centenarul României Mari – parada bucuriei unirii cu țara
La Sibiu, în 1 ianuarie 1919, erau masate trupe ale diviziei 2 vânători și 7 infanterie sub comanda generalului Traian Moșoiu. O bună parte din efectivul acestor trupe a defilat în onoarea generalului Berthelot în Piața Mare din Sibiu. Populația Sibiului l-a întâmpinat entuziast pe general, așezând covoarele în geamurile caselor în semn de sărbătoare, iar directorul de atunci al Astrei, Andrei Bârseanu, a reușit să adune la Sibiu un număr impresionant de comunități din împrejurimi – peste 70, din paradă făcând parte nu mai puțin de 10000 de persoane, populația orașului dublând acest număr în calitate de public. Printre oficialitățile prezente au fost membri ai Consiliului Dirigent în frunte cu Iuliu Maniu, dar și generali iluștri ai armatei române precum Mărdărescu, Broșteanu și Dabija, dar și generalul Boieru, fost feldmareșal în armata austro-ungară ș.a.” (Radu Nica, regizorul evenimentului)

Ultima oră