Percheziții la hackeri în Sibiu – Fraude informatice în America de Sud
Foto Arhivă

Nu mai puțin de doisprezece percheziții au avut loc joi dimineață la Sibiu și în Alba, Vâlcea, Gorj şi Constanţa, la persoane bănuite de fraude informatice. Peste douăzeci de persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT.

O grupare infracţională specializată în fraude informatice a fost destructurată de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, peste 20 de persoane fiind audiate în urma a 12 percheziţii domiciliare efectuate în mai multe judeţe, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, anunță Agerpres. Poliţiştii au acţionat sub coordonarea procurorilor Biroului Teritorial Sibiu al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Potrivit sursei citate, membrii grupării au înşelat mai multe persoane prin postarea de anunţuri de vânzări de maşini pe site-uri de vânzări on-line din America de Sud, fără ca autoturismele să existe în realitate.
„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2014- 2015, şapte persoane ar fi constituit o grupare de criminalitate organizată şi ar fi postat, pe site-uri de vânzări on-line din America de Sud, anunţuri privind vânzarea unor bunuri, inexistente în realitate (în special autoturisme) şi a fi comunicat, potenţialilor clienţi, prin intermediul poştei electronice sau prin SMS, informaţii eronate privind modalitatea de achiziţie, plata sau transferul bunurilor respective. Ulterior, victimele ar fi fost determinate să vireze diferite sume de bani în conturi bancare deschise în ţară şi în străinătate”, se precizează în comunicatul IPJ.
În acest caz, poliţiştii au efectuat, miercuri, 12 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Sibiu, Vâlcea, Gorj şi Constanţa. În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice (laptop-uri, hard disk-uri, telefoane mobile, suporturi optice, cartele SIM şi memory stick-uri) în legătură cu care există bănuiala că ar fi fost folosite în activitatea infracţională, precum şi sume de bani (84.150 de lei, 5.500 de euro, 820 de lire sterline şi 500 de USD). Ulterior, au fost audiate 22 de persoane, iar faţă de patru dintre persoanele vizate de anchetă procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Ultima oră