taxă de circulație pe una dintre cele mai noi autostrăzi din românia – ce zici de asta?
Foto Arhivă

Pare greu de crezut dar autoritățile se gândesc la modul cel mai serios să introducă o taxă de circulație pe autostrada București – Ploiești. Taxa ar urma să fie de 6,3 euro pentru fiecare 100 de kilometri parcursi. Autostrada Ploiești-Brașov va fi construită în parteneriat public-privat

Cea mai recenta propunere, halucinanta dealtfel, din partea autoritatilor este o taxa de circulatie care sa fie implementata pe autostrada Bucuresti-Ploiesti incepand din 2019. Introducerea efectiva a acesteia are nevoie de aprobari suplimentare, anunță 4tuning.ro. Soferilor li se promite in fiecare an o autostrada de la Ploiesti la Brasov care sa-i scuteasca de chinurile prin care trec atunci cand traverseaza Valea Prahovei. Asa cum ne-am obisnuit deja, nici urma de asa ceva. Drumul de la Bucuresti la Brasov tot cateva ore bune dureaza, cu trafic bara la bara si nervi intinsi la maxim.
Guvernul da acum impresia ca face in sfarsit ceva in aceasta privinta, astfel ca saptamana aceasta a fost adoptat studiul de fundamentare pentru proiectarea si constructia acestui tronson de drum, care va fi realizat printr-un parteneriat public-privat. Asta inseamna, printre altele, ca circulatia pe aceasta autostrada Ploiesti-Brasov va fi taxata.
Halucinant este insa faptul ca in acest studiu, autoritatile propun ca taxele sa se aplice din 2019 si pe autostrada Bucuresti-Ploiesti, aflata deja in exploatare. Pe langa faptul ca pe alocuri incepe sa o ia la vale, acest tronson de drum nu are nici acum parcari, benzinarii sau toalete.
Chiar si asa, se vrea o taxa de circulatie de 6.3 euro + TVA, aproximativ 34 de lei, pentru fiecare 100 de kilometri parcursi. Cum autostrada actuala are 62 de kilometri, inseamna o taxa de circa 21 de lei.
“Taxa de utilizare a autostrazii care va fi platita de un autoturism la 100 km de autostrada parcursi este limitata la 6,3 euro fara TVA si poate fi supusa indexarii la data de 1 martie a fiecarui an cu rata de crestere a salariului mediu net din anul anterior. Nivelul tarifului perceput este stabilit in functie de distanta parcursa de vehicul,” se arata in studiul mentionat.

Ultima oră

Comentariul meu