o sibiancă aduce atmosfera provensală la sibiu - prin decorațiuni și miros de lavandă

Mirosul de lavandă este terapeutic, relaxant, dar poate aminti și de copilărie, de dulapurile bunicii. Mai nou însă lavanda este o floare căutată pentru decorațiuni, este folosită în tot felul de produse, îmbogățește buchetele de flori. Florii de lavandă însă i-a fost găsită și o altă întrebuințare, de către o sibiancă. A devenit un element central în decorațiunile realizate de Liliana Nicola ce sunt din ce în ce mai căutate la târgurile de hand-made.

Decorațiuni unicat
Liliana Nicola este o sibiancă ce toată viața a lucrat ca inginer chimist, deci nicio legătură cu hand-made-ul. Dar, la 57 de ani și-a descoperit această pasiune. Și pentru că avea lavanda la îndemână- are o plantație la Slimnic, a început să o folosească și altfel decât alții. Face decorațiuni la care folosește doar lavandă și textile. ”Fac păpușele, căsuțe, tot felul de figurine, animăluțe…dar toate au în componență lavanda. Am descoperit că sunt îndemânatică, iar inspirația mi-o iau din tot ce mă înconjoară. Cam orice văd pot transforma într-o decorațiune cu lavandă”, spune Liliana.

o sibiancă aduce atmosfera provensală la sibiu - prin decorațiuni și miros de lavandă

Decorațiunile Lilianei se potrivesc de minune într-o bucătărie, pe o etajeră cochetă sau chiar în camera copiilor. ”Am observat că cei mici sunt tare încântați de păpușelele mele, li se pare ceva deosebit. Ele se potrivesc foarte bine acestei vârste, dar și într-un living de exemplu, unde pe lângă aspectul estetic vor da și un miros plăcut încăperii. Foarte multă lume le cumpără pentru a le oferi cadou”, spune Liliana.

o sibiancă aduce atmosfera provensală la sibiu - prin decorațiuni și miros de lavandă

Mai mult decât decorațiuni
Liliana nu folosește lavanda doar pentru decorațiunile hand-made. De la ea se poate cumpăra apă de lavandă, buchete, ulei esențial. ”Lavanda o dau și la o distilerie de unde iau apoi apa de lavandă și uleiul. Realizez și aranjamente din lavandă, gen buchete, sau trimit foarte multă către florării, care apoi o folosesc în aranjamentele lor”.

o sibiancă aduce atmosfera provensală la sibiu - prin decorațiuni și miros de lavandă
Pe Liliana și decorațiunile ei le puteți găsi la mai toate târgurile de hand-made, dar și la Piața Transilvania sau la Muzeul ASTRA, la multe dintre evenimentele organizate în Dumbrava Sibiului. ”Comenzi se pot lăsa și pa pagina de Facebook(Lavanda Lili Lila), iar cât de curând voi deschide și un magazin on-line, unde voi avea mai multe produse expuse”, spune sibianca.

Are plantație
Lavanda pe care o folosește Liliana provine din plantația ei, de la Slimnic. ”Din 2016 am început să plantez lavandă. Mi-am dorit un pic de respiro în viața asta tumultoasă, iar lavanda mi s-a părut cea mai bună alegere. Îmi aduce aminte de copilărie, de săculeții din dulap, de parfumul mamei, și atunci am spus că asta trebuie să fac”, povestește Liliana. Așa că la Slimnic a plantat o bucată de pământ cu lavandă. A avut cerere, așa că a crescut apoi suprafața cultivată la 2 hectare. ”Anul acesta am obținut prima recoltă cu floare. Din anul al treilea se începe recuperarea investiției, dar și până atunci se scoate ceva profit”, spune sibianca.

o sibiancă aduce atmosfera provensală la sibiu - prin decorațiuni și miros de lavandă
Plantația de lavandă a Lilianei

Lavanda cultivată de Liliana este 100% naturală. ”Nu folosesc chimicale de niciun fel, nici pentru buruieni, nici pentru altceva. Plivirea se face manual, am câteva ajutoare, iar culesul florilor la fel, cu utilaje minime. La fel și uscarea florilor și pregătirea butașilor pentru iarnă. Poate și acestui lucru se datorează faptul că florile mele sunt căutate și au un aspect și miros speciale”, spune Liliana Nicola.

Așa că dacă vă doriți acasă niște decorațiuni speciale și un miros ca în Provence în Franța, nu trebuie să mergeți până acolo. Ci doar să o căutați pe Liliana Nicola și lavanda ei de la Slimnic. Și veți obține atmosfera provensală made în Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu