foto video sibianul care conduce o mașină unică în românia - frumoasa poveste a ford-ului adus din america

Una din cele mai frumoase mașini produse de americanii de la Ford este cea a sibianului Dan Siminie, singurul proprietar al modelului Ford A din 1929 din România.

Mașina unică la noi în țară circulă doar pe drumurile din județul Sibiu de opt ani de zile, iar azi și mâine o puteți vedea gonind în Sibiu Rally România. La cei 89 de ani ai săi, mașina este cea mai veche din concursul de la Sibiu.

Nu doar o pasiune, ci o investiție
“Mașina a fost importată acum zece ani din America. A fost recondiționată în România, de către mine și așa o vedeți și astăzi. Am fost la trei competiții, am câștigat două dintre ele, la a treia am avut o problemă la motor, s-a stricat. Acum este motorul nou-nouț pe ea”, a declarat pentru Ora de Sibiu, proprietarul mașinii, Dan Siminie.foto video sibianul care conduce o mașină unică în românia - frumoasa poveste a ford-ului adus din americaÎntrebat cât valorează acest Ford A, sibianul spune că “mașina crește zilnic, cu cât îmbătrânește mai mult, crește”. Practic Dan Siminie a cumpărat mașina când SUA era în criză, iar prețurile au fost scăzute.
În garajul său stau parcate trei mașini de epocă: un Ford A, o Dacia 1300 și un Mercedes Unimog. Explicația? “Nu mă pot abține când văd ceva vechi, frumos, dacă pot să achiziționez”, ne-a mărturisit proprietarul.

Patru mii de kilometri în 8 ani. Consum 40 la sută
De când o are și circulă cu ea, Dan Siminie a făcut 4.000 de kilometri, doar în județ, în special pe Transfăgărășan, prin stațiunea Păltiniș, în jurul Sibiului. De ce nu a circulat cu Fordul acesta prin țară? De teamă să nu se strice, pentru că i-ar fi foarte greu să o repare. În plus, mașina consumă mult, 40 la sută. O altă dificultate este să găsești piese de schimb pentru această bijuterie pe patru roți.foto video sibianul care conduce o mașină unică în românia - frumoasa poveste a ford-ului adus din america

80 de litri de apă să cobori Transfăgărășanul
Poate părea greu de crezut, dar ca să cobori Transfăgărășanul cu o asemenea mașină, dacă se strică, ai nevoie de … 80 de litri de apă. Întrebat care e cea mai tare amintire cu acest Ford, Dan Siminie ne-a răspuns: “Am urcat Transfăgărășanul și mi-a fiert. Vreau să vă spun că am băgat undeva la 80 de litri de apă ca să pot ajunge acasă. Atunci a mers pe apă.”foto video sibianul care conduce o mașină unică în românia - frumoasa poveste a ford-ului adus din america

Șoferul, înghesuit. Mașina se conduce greu, ca un tractor. Pasagerii nu au climă și radio
Cu o tapițerie de pânză și burete, această mașină oferă condiții foarte bune pasagerilor care doresc să audă doar motorul și să se bucure de drum. Această mașină nu are radio și dacă e caniculă afară, te răcorești dacă deschizi geamul, iar dacă e ger, trebuie să te îmbraci mai gros când călătorești cu ea.

YouTube video

“Cei din spate stau mai bine decât din față. Încap patru oameni. Șoferul stă un pic înghesuit. Mașina are trei viteze plus marșalier. Se conduce greu, se conduce ca un tractor. Am două indicatoare, benzină și kilometru. Doar plăcerea de a conduce. Nu are radio. Când e cald, e cald. Când e frig, e frig”, explică Dan Siminie.
Nici bagaje multe nu vă gândiți că puteți să vă luați când mergeți cu această mașină. Practic, portbagajul este o ladă de piele, în spatele mașinii, numită de proprietar, “ladă de zestre”.foto video sibianul care conduce o mașină unică în românia - frumoasa poveste a ford-ului adus din america
Produs până în 1932, modelul A, deținut de Dan Siminie, a fost primul Ford care a folosit setul standard de comenzi pentru șofer cu pedale de ambreiaj și frâne convenționale, accelerație și schimbător de viteze.

Ultima oră

Comentariul meu