ea este cea care a dat ordinul ca jandarmii să intervină în forță în piața victoriei

Jandarmeria Română a prezentat sâmbătă argumentele legate de intervenția în forță de la protestul de vineri seară la mitingul din Piața Victoriei. Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru (foto), este cea care le-a ordonat jandarmilor să intervină în forță.

Jandarmii au primit ordin de la prefectul Capitalei să intervină în forță în Piața Victoriei la ora 23.11, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții instituției, care au mai precizat că au fost deschise 8 dosare penale, până acum.
„S-a acționat în primă faze cu gaze, cu spray iritant, lacrimogen și ulterior s-au executat somațiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunțau intervenția în forță. Au fost date în conformitate cu normele, pentru atenționarea oamenilor. Conform prevederilor în vigoare, prefectul este cel care aprobă intervenția în forță a jandarmilor. Aseară, pe baza informațiilor existente și a comportamentului agresiv a unei părți din cei aflați în piață, Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forță la ora 23.11. Este ordinul de intervenție semnat de prefectul Capitalei. Din acel moment, s-au luat măsuri gradual astfel încât să se evacueze zona”, a declarat, sâmbătă dimineață, Marius Militaru, șef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română, anunță Mediafax. Funcția de prefect al Bucureștiului este ocupată de Speranţa Cliseru.
33 de protestatari au fost duși pentru audieri la secții de poliție din Capitală și, până acum, au fost întocmite 8 dosare penale.
„Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la miting au fost eminamente defensive, au fost acțiuni reactive în momentul în care forțele de ordine au fost atacate. De asemenea, jandarmii din teren au avut la dispoziție mijloace individuale de protecție, tunuri de apă și alte dotări. (…) Este evident că blocarea bruscă a circulației, când numărul de oameni nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfășurarea protestului, urmată de încercarea de rupere a cordonului de jandarmi, în repetate rânduri, a fost o acțiune premeditată. Tot ce a urmat ulterior susține această afirmație. Provocările s-au succedat cu o anumită ritmicitate, ceea ce a impus o ripostă”, a mai spus Marius Militaru.
35 de jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 11 au fost transportați la spital.

Ultima oră

Comentariul meu