video tramvaiul comunismului circulă în fiecare weekend la iași

„Tramvaiul Comunismului” este noua atracție pentru turiștii care vizitează Iașul. Compania locala de transport pune în funcţiune, în fiecare weekend, „Tramvaiul comunismului”, în care se urcă turişti şi localnici și rememorează cum se călătorea urmă cu trei decenii, aceștia având la dispoziţie şi ghizi, care le povestesc cum era pe vremea comunismului.

Tramvaiul Comunismului este singurul exemplar păstrat la Iași, restaurat în anul 1998 pentru a participa la parada tramvaielor organizată cu ocazia împlinirii Centenarului de la înființarea sistemului de transport public cu tramvaie electrice în „Capitala Moldovei”.

„Am avut, de-a lungul ultimelor săptămâni, oaspeţi din ţară, dar şi din străinătate, care au dorit să se plimbe cu «Tramvaiul comunismului». Astfel, am avut oaspeţi din Germania, Maroc, Franţa sau Italia. Acesta circulă sâmbăta, de la ora 10.00, cu plecare din rondul Târgu Cucu. Biletele pot fi achiziţionate direct din tramvai, înainte de plecare. Costul unui bilet este de 20 de lei de persoană. Cursa se organizează cu condiția să se alcătuiască un grup format din minimum cinci persoane. Capacitatea tramvaiului este de 16 locuri. Înscrierea persoanelor se va încheia la atingerea acestui prag”, au spus reprezentanţii CTP Iaşi.

Turiştii spun că sunt încântaţi de experienţă. „Super faină experienţa! Deşi turul a durat pe ceas două ore, în realitate timpul părea să fi fost mult mai scurt. De apreciat este abundenţa informaţiilor, acurateţea lor, prezentarea şi atenţia la detalii (broşuri, pliante, sonorizare). Recomand un tur, mai ales pentru cei care descoperă Iaşul pentru prima dată!”, a mărturisit un tânăr.

Cele două războaie mondiale au lăsat urme asupra patrimoniului construit al Iașului, întregul centru al orașului fiind remodelat în timpul regimului comunist. Piața Unirii, Târgu Cucu, Hala Centrală, Podu Roș și cartierul Copou sunt doar câteva dintre zonele ce au suferit transformări radicale din punct de vedere urbanistic și care pot fi văzute din tramvai.

Extinderea cartierelor de locuințe și construirea zonelor industriale s-au realizat în raport direct proporțional cu dezvoltarea rețelei de tramvai, iar călătorii pot afla acest lucru. Primele cinci garnituri de tramvaie tip ITB au sosit la Iași pe 29 aprilie 1959. Timp de 10 ani au fost livrate către Iași, de la Întreprinderea de Transport București, 112 vagoane (motor și remorcă). Longevive, tramvaiele ITB au circulat la Iași până în anul 1992.

15 garnituri au fost modernizate începând din 1991 și au rămas în serviciu până în anul 1998. Compania de Transport Public Iași a conservat un tramvai de tip ITB, restaurat în anul 1998, cu ocazia celebrării Centenarului transportului electric la Iași.

 

Ultima oră

Comentariul meu