totul despre alăptare - conferința are loc în weekend la sibiu

Asociația Sprijin pentru Mame organizează sâmbătă, 4 august, conferința cu tema „Alăptarea, fundația vieții”, de la ora 10.00 la Hotel Continental Forum, sala Paris Eiffel. Conferința face parte din campania de informare Săptămâna Alăptării la Sibiu pe care asociația o desfășoară în perioada 1 – 7 august la Sibiu.

Conferința va fi susținută de Andreea Ola, psiholog și consultant în alăptare acreditat IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) și este adresată în mod direct femeilor gravide, celor care au născut recent sau mamelor care alăptează deja și întâmpină probleme în alăptare dar și partenerilor și familiilor acestora.

„Săptămâna Alăptării este un eveniment celebrat anual, pe întreg mapamondul, cu scopul de a încuraja alăptarea, îmbunătățind astfel sănătatea bebelușilor din lumea întreagă. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi sugarilor nutrienții de care au nevoie, alăptarea având de asemenea numeroase alte beneficii, cu impact pe termen lung, atât pentru mamă cât și pentru copil”, spune Andreea Ola.

La sfârșitul conferinței se va organiza o tombola cu premii oferite de partenerii campaniei. (link eveniment Facebook

Campania de la Sibiu are loc în același timp cu Săptămâna Modială a Alăptării, în cadrul căreia, peste tot în lume, organizațiile care activează în acest domeniu depun eforturi foarte mari pentru a atrage atenția asupra importanței alăptării în prevenirea malnutriției în toate formele ei, în asigurarea securității alimentare și în prevenirea sărăciei. Iată câteva cifre globale relevante pentru importanța alăptării, conform Sustainable Development Goals Report 2018, citat de website-ul oficial al Săptămânii Mondiale a Alăptării:

• La nivel global, există 155 milioane copii mai mici de 5 ani cu malnutriție protein-calorică severă, 52 milioane cu malnutriție proteică severă și 41 milioane supraponderali.
• Se estimează că alăptarea, spre deosebire de hrănirea artificială, reduce riscul supraponderabilității și al obezității cu aproximativ 10%.
• În țările cu nivel scăzut și mediu de trai, copiii care au fost alăptați prezintă, în primul an de viață, un risc de deces mai mic cu 21%, comparativ cu cei care nu au fost alăptați.
• De cele mai multe ori, cantitatea și calitatea laptelui matern nu sunt afectate de nutriția femeii care alăptează, exceptând mamele aflate într-o stare avansată de malnutriție (doar 1% dintre femei).
• O durată a alăptării mai redusă a fost asociată cu pierderea a 2,6 puncte la testele IQ efectuate în rândul copiilor.
• Absența alăptării este asociată cu pierderi economice de până la 302 miliarde de dolari anual, sau 0,49% din venitul național brut, în întreaga lume.
• Mai mult de 1,9 miliarde de adulți (cu vârsta peste 18 ani) au fost încadrați ca supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 milioane erau obezi.
• La nivel internațional, 815 milioane de persoane se confruntă cu nesiguranța alimentară și cu malnutriția cronică, iar marea majoritate dintre aceștia (489 milioane) trăiesc în țări afectate de conflicte militare.
• 1 din 5 persoane care trăiesc în țările în curs de dezvoltare încă mai sunt nevoite să supraviețuiască cu mai puțin de 1.90 $ pe zi.
• Este estimat că piața laptelui praf va atinge vânzări de aproximativ 70.6 miliarde de dolari până în 2019.
• Mai mult de 4.000 litri de apă sunt necesari pentru a produce doar 1 kilogram de lapte praf.
• La nivel mondial, există aproximativ 60 milioane refugiați și persoane dislocate, printre care multe femei și copii la vârste fragede, expuși riscului unor multiple forme de malnutriție, și cărora alăptarea le-ar putea ușura situația.

Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă inițierea cât mai rapidă a alăptării, în prima oră post partum, alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață și continuarea alăptării până la minim doi ani de zile, în paralel cu introducerea adecvată a solidelor la vârsta de 6 luni a copilului.

În România, rata alăptării exclusive a bebelușului este de doar 12,6%, printre cele mai mici din Europa, conform unui studiu efectuat în 2012 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF.

Campania Săptămâna Alăptării la Sibiu nu ar fi putut fi realizată fără implicarea si sprijinul partenerilor, Color Cafe, Muzeul Astra Sibiu, Luthelo, Lady Up, Nutriclever, In Brațe la Mami, La Leche League Romania, și al partenerilor media Magic FM, Ora de Sibiu, Sibiu 100%, Turnul Sfatului și Zile și Nopți. Acțiunea este cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Asociația Sprijin pentru Mame oferă ajutor mamelor pe plan personal, familial dar și profesional. Scopul acestei asociații este ca mamele să poată avea acces la cât mai multe informații corecte, să poată întâlni specialiști cu care să se consulte față în față, să poată participa la cursuri și seminarii informative, să poată afla ultimele noutăți din domeniile de care sunt interesate.

Ultima oră

Comentariul meu