Prefectul județului Sibiu, Adela Muntean, este nemulțumită de stadiul pregătirilor pentru Summit-ul UE de anul viitor, de la Sibiu. Ea spune că nicio instituție nu este pregătită pentru eveniment și că lipsurile în dotări sunt mari. Nici bugetul Primăriei și al Consiliului Județean nu au cuprins investițiile necesare pentru eveniment.
Ea a menţionat că a fost „şocată” când a văzut lista de solicitărilor către Guvern, în condiţiile în care aceste investiţii ar fi trebuit să fie deja făcute de Primărie şi Consiliul Judeţean, pentru buna pregătire a Summitului UE din 2019, şi a precizat că ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, va veni la Sibiu cu o echipă de specialişti pentru a analiza necesităţile de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.
„Am primit şi eu şi am semnat proiecte de Hotărâre de Guvern acum, pe ultima sută de metri, în iunie, iulie, şi de la Consiliul Judeţean şi din partea cealaltă, le-am semnat şi le-am dat drumul. Că nu avem aia, nu avem ailaltă, nu avem aeroportul bine utilat şi mobilat, nu avem spitalul, nu avem nimic. Am rămas şocată. Sunt nişte lucruri şi nişte investiţii care, din punctul meu de vedere, trebuiau prinse în bugetele investiţiilor celor două autorităţi. Chestiunile acestea nu cred că s-au ştiut acum. S-au ştiut înainte să ajung eu prefect şi trebuiau atunci discutate nişte lucruri de detalii”, a spus prefectul sibian joi, într-o conferinţă de presă.
Potrivit lui Muntean, Primăria Sibiu ar fi trebuit să aibă deja un sistem de supraveghere video performant, asemenea Clujului şi Braşovului.
„Mă întreb oare şi dau exemplu Clujul şi Braşovul, care nu au avut summite, evenimente culturale de amploarea celor de la Sibiu, de ce au reuşit să îşi facă supraveghere video în regie proprie şi cu mulţi ani înainte? Pentru că, probabil, oamenii aceia au fost mult mai aplecaţi pentru binele cetăţeanului, indiferent de evenimente”, a spus Adela Muntean.
Aceasta a precizat că nu ştie dacă Guvernul va aloca toţi peste 25 de milioane de lei, suma cerută de autorităţile sibiene pentru investiţii la Aeroportul Internaţional şi la Spitalul Clinic Judeţean.
„Am fost mirată pentru că sunt anumite categorii de investiţii pe care autorităţile locale sunt obligate să le asigure ele. (…) Doamna ministru al Sănătăţii va veni personal cu o echipă de specialitate să evalueze situaţia pentru că nu orice ne cere cineva putem sau avem disponibilitatea financiară să şi oferim”, a spus prefectul judeţului Sibiu.
Nu doar ministrul Sănătăţii va inspecta Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu pentru a verifica dacă Guvernul trebuie să investească pentru a-l pregăti să facă faţă Summit-ului din 2019, a anunţat prefectul Adela Muntean.
„Achiziţia acestor elemente, chiar şi în eventualitatea că ar veni toate milioanele astea de lei, ar fi puţin probabil să se finalizeze, poate eventual după trecerea summitului. Aşa şi eu pot să cer orice, şi Luna de pe cer, să îmi fie aduse mâine aici (…) Evaluările să le facă specialiştii în domeniu şi atunci se va lua decizia clară”, a mai spus prefectul Muntean.
CJ Sibiu a solicitat Guvernului României să finanţeze Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, cu suma de 13.744.270 lei şi Aeroportul Internaţional Sibiu cu suma de 12.093.464 lei, pentru ca acestea să fie pregătite pentru Summitul din 2019, a precizat pentru AGERPRES, Camelia Proca, consilier al preşedintelui CJ Sibiu.
Executivul a adoptat, în şedinţa de marţi, alocarea a 10 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru realizarea unui sistem de supraveghere video în vederea Summitului UE de la Sibiu. Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a declarat marţi pentru AGERPRES că suma aprobată de Guvern pentru sistemul de supraveghere video a Summitului din 2019 este prea mică, reprezentând doar 60% din necesar.
În 9 mai 2019, Sibiul va fi, pentru o zi, capitala politică a Uniunii Europene, aici urmând să se reunească şefii de state din UE, la primul summit european de după Brexit.
Sursa www.agerpres.ro