Lumina așezată acolo unde trebuie într-o încăpere poate schimba cu totul atmosfera. Poate crea un colț plin de mister, poate trasa doar un indiciu sau pur și simplu, poate transforma o amintire în ceva prezent. Dar toate acestea nu se obțin cu o lampă de serie, cumpărată dintr-un magazin, oricât ar fi el de fițos. Se obțin de la Cătălin Drăghici, sibianul care transformă orice obiect în lămpi. Toate sunt confecționate din materiale sau obiecte deja utilizate și care altfel ar fi ajuns la gunoi. Adică sibianul face upcycling, iar ce iese din mâna lui sunt opere de artă.
Upcycling
Upcycling-ul este un fenomen care la noi abia acum începe să fie cunoscut. Presupune refolosirea unor obiecte care au avut o altă utilitate în trecut. În loc să fie aruncate la gunoi sau reciclate, li se dă o utilitate complet nouă. Astfel se evită folosirea de resurse pentru reciclarea lor efectivă și se obțin obiecte noi, interesante și unice.
Pe acest principiu a plecat și Cătălin atunci când a început să transforme obiectele vechi în lămpi. ”Pentru mine lumina reprezintă cel mai bun mod de a transmite emoția. Am fost mereu pasionat de felul în care se înțelege lumina, de felul în care ne ghidăm după lumină. Iar pentru că de mic mi-a plăcut să meșteresc mereu câte ceva, lucrurile au venit natural”, povestește Cătălin.
Lămpi din orice
Așa că tânărul sibian vede o lampă în orice obiect ce îi trece prin mână. ”Una dintre primele lămpi pe care am făcut-o a fost dintr-o rădăcină de viță de vie. Am găsit-o într-un pod, mi-a plăcut forma și am transformat-o”, își amintește Cătălin. Dar, orice poate deveni un obiect de decor, și util în același timp. Cătălin a transformat în lămpi aparate foto, o rindea, sticle, tigăi, un felinar vechi, o valiză…iar imaginația nu are limite.
”Pe lângă obiectele pe care le descopăr eu și le transform în lămpi oricine poate veni cu obiectul pe care nu vrea să îl arunce și poate fi transformat.
De exemplu, un medic a venit cu o lampă arsă dela un aparat RMN și am făcut o lampă interesantă din el. Astfel că dacă cineva are un obiect de suflet pe care nu vrea să îl arunce, poate fi integrat foarte ușor în spațiul de locuit”, spune Cătălin.
A renunțat la job pentru lămpi
Cătălin a început să realizeze lămpi upcycling pe vremea când locuia în Austria și lucra la o multinațională. ”După orele de serviciu simțeam nevoia să mă destind cumva. Și cum meșterem câte ceva mereu, și pasionat fiind de lumină, am început să fac aceste lămpi. De altfel, apartamentul meu din Viena era mobilat doar din obiecte upcycling. Cred în acest concept, așa că încerc să îl duc mai departe”, spune Cătălin.
Și cu timpul s-au adunat tot mai multe lămpi, pe care Cătălin nu mai avea unde să le depoziteze. Așa că a început să le vândă. Acolo a mers ușor, pentru că piața era deschisă la astfel de idei. Așa că s-a gândit că și în România va fi la fel. Și-a dat demisia și s-a întors acasă ca să facă lămpi upcycling. ”La noi merge un pic mai greu, pentru că oamenii nu sunt încă obișnuiți cu astfel de obiecte, cu un astfel de stil de viață până la urmă. Cei mai mulți clienți îi am în Cluj și București, dar Sibiul începe să fie și el receptiv”, spune Cătălin.
Cătălin este răspunsul și dacă aveți nevoie de un cadou inedit.
”Eu merg pe trei direcții- lămpile pe care le fac din obiecte găsite de mine, lămpile pe care le fac din obiectele clienților, dar și pe parte de cadouri.
Împreună putem găsi o soluție pentru un cadou care să surprindă dar să fie și util în același timp. E important ca un cadou să placă, să poate fă folosit, și nu uitat într-un colț sau dat mai departe”, spune Cătălin.