gabriel croitoru concertează la biertan în deschiderea festivalului icon arts transilvania 2018 programul primei săptămâni

Reputatul violonist Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai apreciați soliști români pe marile scene internaționale, va susține un recital alături de elevii săi, în deschiderea Festivalul ICon Arts Transilvania. Evenimentul va avea loc marți, 24 iulie, de la ora 18:00, în incinta bisericii fortificate de la Biertan, jud. Sibiu.

În perioada 24 iulie – 11 august 2018, se va desfășura unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate muzicii și artelor contemporane din România, Festivalul ICon Arts Transilvania, ajuns anul acesta la ediția cu numărul XVI.
Peste 200 de artiști din întreaga lume se vor întâlni aici, contribuind la dezvoltarea unui laborator de creație unic în peisajul internațional. Iar publicul prezent va fi primul care se va putea bucura de inspirația unor locuri neatinse de secole în compania artelor noi și tradițiilor vechi.
Evenimentele și spațiile festivalului s-au dublat anul acesta, astfel că timp de 3 săptămâni, peste 20 de evenimente vor avea loc în 10 localități: Sibiu, Biertan, Viscri, Alma Vii, Richiș, Mălâncrav, Cloașterf, Dealu Frumos, Cetatea Râșnov și Sinaia – Castelul Peleș. Programul complet este pe www.iconarts.ro
Programul zilei de marți, 24 iulie: Ziua Biertan
17.00 Tur ghidat al cetăţii fortificate Biertan, parte din patrimoniul universal UNESCO
18.00 Concert al clasei de vioară condus de prof. Gabriel Croitoru
„Șezătoarea postmodernă” cuprinde:
19.00 Gastronomie locală şi prezentarea tradiţiilor locale
19.30 Degustări de vinurigabriel croitoru concertează la biertan în deschiderea festivalului icon arts transilvania 2018 programul primei săptămâni

gabriel croitoru concertează la biertan în deschiderea festivalului icon arts transilvania 2018 programul primei săptămâni

Intrarea va fi liberă, numai prin rezervare la adresa reservations[at]iconarts.ro. Evenimentul va fi transmis în direct, mulțumită partenerilor de la Ora de Mediaș.
Evenimentele, organizate în jurul concertului, fac parte din „Șezătoarea postmodernă” în cadrul căreia comunități dintre cele mai diverse sunt invitate să descopere o cultură unică împărtășită de fiecare: public urban, localnici, artiști români și invitați internaționali. Organizatorii mulțumesc partenerilor de la Experience Transylvania pentru implicarea în organizarea „Sezătorii postmoderne” și la ediția din acest an.
Biertan este menționat prima dată în documente din anul 1283 și este dominat de ansamblul impresionant al cetății cu biserica din vârful dealului, înconjurate de trei ziduri de fortificație. Tot ansamblul a fost inclus în anul 1993 pe lista monumentelor din Patrimoniul Cultural UNESCO. Biserica în stil gotic târziu, cu altarul său spectaculos, a fost construită între anii 1500-1525 ocupând un loc semnificativ în viața spirituală din Transilvania. Biertan găzduiește anul acesta următoarele clase de studiu ale Academiei ICon Arts: Chitară, Flaut, String Quartet in Residence, Vioară, Canto și evenimentele din cadrul Festivalului de marți, 24 iulie și vineri, 10 august.
Maestrul Gabriel Croitoru se numără printre invitații festivalului ICon Arts Transilvania, în calitate de profesor al clasei de vioară, încurajând noua generație de muzicieni să-și perfecțioeze tehnica dar și să susțină printre primele concerte cu public. Gabriel Croitoru este unul dintre cei mai cunoscuți violoniști români în plan internațional. Este primul câștigător a două competiții prestigioase: Henryk Wieniawski International Violin Competition (Polonia, 1979) și Pablo Sarasate International Violin Competition (Spania, 1991) unde a primit, de asemenea, distincția pentru cea mai bună interpretare a lucrărilor lui Sarasate.
De la începutul carierei sale, Gabriel Croitoru a susținut peste 1000 de concerte în calitate de solist acompaniat de orchestre în toată Europa și Asia, printre acestea numărându-se London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra și multe altele. Mai multe despre Gabriel Croitoru, la secțiunea „Artiști invitați”, pe site-ul Festivalului, www.iconarts.ro

gabriel croitoru concertează la biertan în deschiderea festivalului icon arts transilvania 2018 programul primei săptămâni

Din programul primei săptămâni la ICon Arts Transilvania:
Joi, 26 iulie, de la ora 19:00, Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu va găzdui un concert inedit de chitară și flaut, cu participarea Ioanei Turcu – flaut și a lui Costin Soare – chitară clasică, doi dintre cei mai buni instrumentiști – dar și foarte apreciați profesori – din România, acompaniați de doi invitați internaționali: András Csáki – chitarist de vârf al generației sale, din Ungaria, alături de Reinbert Evers, din Germania – un nume cu rezonanță la nivel internațional pentru toată contribuția adusă studiului chitarei clasice. Toți patru sunt laureați cu nenumărate premii internaționale, în Europa și nu numai.
Tot Biblioteca ASTRA, prima bibliotecă în limba română din Transilvania, va mai găzdui vineri, 27 iulie, de la ora 19:00 un eveniment parte din proiectul „MUSIC: a Bridge Between People”. Va concerta Moldo Young Quartet, format din unii dintre cei mai talentați tineri muzicieni invitați din Republica Moldova.
Programul continuă sâmbătă, 28 iulie, cu două evenimente speciale: în Sala de concerte a Castelului Peleș vor concerta de la ora 16:00 elevii Academiei ICon Arts de la secțiile de Chitară și Flaut, un regal oferit de tinerii muzicieni cu ocazia Centenarului României.
Tot sâmbătă, de data aceasta la Cetatea Râșnov, în timpul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, de la ora 19:00 va avea loc concertul jazz al tinerilor cursanți îndrumați de profesorii lor: Mircea Tiberian, Marta Hristea și Ana – Cristina Leonte, trei nume mari, pentru mai multe generații ale jazz-ului contemporan. Seara se va încheia cu „Șezătoarea postmodernă” care va cuprinde un târg de gastronomie locală.
Duminică, Festivalul ICon Arts continuă în mijlocul cetății Alma Vii, la Centrul de Cultură Tradițională „Alma Vii”. În incinta fortificației, începând cu ora 16:00 vor avea loc ateliere interactive și demonstrative, prezentare de meșteșuguri locale, iar de la ora 18:00 va avea loc un concert de flaut, chitară și clarinet, al cursanților ICon Arts. Seara se va încheia, de asemenea, cu „Șezătoarea postmodernă” care ca cuprinde târgul de gastronomie locală, tot în incinta fortificată.

Programul complet este disponibil pe site-ul www.iconarts.ro
Festivalul ICon Arts Transilvania (International Contemporary Arts), ediția a XVI-a, este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Exces Music. O parte din evenimente sunt co-finanțate de AFCN, Consiliul Județean Sibiu, Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu, cu susținerea Primăriei Biertan.
Parteneri culturali: Contemporary Music Centre Ireland, Ipsia di Forli – Cesena, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Filarmonica de Stat din Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Fundația Mihai Eminescu Trust, Colinele Transilvaniei, Experience Transylvania, Săptămâna Haferland, Senator Wines, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică