VIDEO FOTO Efectele ploilor torenţiale din România - Județul Sibiu este cel mai grav afectat

Peste 130 de pompieri au acționat în județul Sibiu cu 10 autospeciale și aproape 20 de motopompe pentru evacuarea apei din 36 de gospodarii, 21 dintre acestea aflate în localitatea Târnava și 15 în localitatea Boian. S-a redeschis în schimb DJ 106 E Jina – Dobra, drum care a fost și el închis luni seară tot din cauza inundațiilor.

Efecte de vreme rea s-au înregistrat, în cursul zilei de luni și pe timpul nopții, în 19 localități din județele Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Hunedoara, Mureș, Prahova, Sibiu și Timiș. Potrivit IGSU, cel mai grav afectat de inundații a fost județul Sibiu.
Potrivit IGSU, pompierii militari au intervenit în 12 județe pentru înlăturarea efectelor de vremea rea, anunță Mediafax. În cursul zilei de luni și pe timpul nopții, la nivel național au fost emise 49 atenționări și avertizări cod galben și cod portocaliu de fenomene meteorologice periculoase imediate care au vizat averse de ploaie cu caracter torențial, intensificări ale vântului și grindină.
În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 19 localități din 12 județe (Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Hunedoara, Mureș, Prahova, Sibiu și Timiș).
Salvatorii militari au acționat pentru evacuarea apei din 59 locuințe, 144 curți, 152 beciuri și 9 anexe gospodărești.VIDEO FOTO Efectele ploilor torenţiale din România - Județul Sibiu este cel mai grav afectat

Sibiul cel mai afectat
Cel mai grav afectat de inundații a fost județul Sibiu, unde mai multe gospodării aflate pe raza localităților Șura Mică, Săcel, Târnava, Copșa Mică, Boian și Săliște au fost inundate. Cea mai dificilă situația s-a înregistrat în localitatea Boian, acolo unde au fost evacuate preventiv la rude persoane din 50 de g

video
play-sharp-fill

ospodării. Tot în această zonă, pe drumul dintre localitățile Bazna și Boian s-a intervenit pentru salvarea a două persoane blocate într-un autoturism. ’’Pe timpul acestei nopți, pe lângă misiunile de salvare și evacuare desfășurate de către pompierii sibieni, pana la aceasta ora (7.15), peste 130 de pompieri din cadrul ISU Sibiu și inspectoratele aflate în sprijin, au acționat cu ajutorul a peste 10 autospeciale și aproape 20 de motopompe pentru evacuarea apei din 36 de gospodarii, 21 dintre acestea aflate în localitatea Târnava și 15 în localitatea Boian. În continuare, pompierii sibieni rămân mobilizați în localitatea Boian pentru îndepărtarea efectelor produse de inundații, și vor continua acțiunile e evacuare a apei din gospodăriile cetățenilor afectați până la restabilirea stării de normalitate.În total, pe toată durata manifestării Codului portocaliu de inundații și pana la aceasta ora, pompierii din cadrul ISU Sibiu și celorlalte cinci inspectorate aflate în sprijin au intervenit pentru evacuarea apei din 59 de gospodarii inundate, aflate pe raza localităților Sura Mica, Săcel, Târnava, Copșa Mică, Boian și Săliște. De asemenea, 2 persoane au fost salvate de viitura dintr-un autoturism, peste 200 de persoane au fost evacuate din locuințe și afectate peste 400 de ha de teren’’, spun cei de la ISU Sibiu. S-a redeschis în schimb DJ 106 E Jina – Dobra, drum care a fost și el închis luni seară tot din cauza inundațiilor.VIDEO FOTO Efectele ploilor torenţiale din România - Județul Sibiu este cel mai grav afectatPentru sprijinirea eforturilor de protejare a populației, în cursul serii trecute, IGSU a dislocat în județul Sibiu 3 șenilate, 3 sisteme de iluminat și 5 motopompe de mare capacitate din județele limitrofe Alba, Brașov, Hunedoara, Mureș și Vâlcea.
Efecte însemnate ale vremii nefavorabile s-au înregistrat și în județul Hunedoara, fiind inundate 30 de curți, 55 beciuri și 2 anexe din localitățile Petroșani, Brad, Vața de Jos, Prihodiște, Luncoiu de Jos și Stejărel.
În prezent nu sunt semnalate persoane blocate sau urgențe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.VIDEO FOTO Efectele ploilor torenţiale din România - Județul Sibiu este cel mai grav afectat

’’Având în vedere că și în următoarea perioadă de timp sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. În continuare, pompierii militari rămân mobilizați pentru monitorizarea permanentă a cursurile de apă și pentru asigurarea intervenției imediate în sprijinul comunităților afectate’’, spun pompierii.

Ultima oră