De ce a luat-o razna vremea pe glob - explicațiile meteorologilor
Summer rain

La începutul verii meteorologii anunțau o perioadă secetoasă. Dar, se pare că realitatea din teren nu s-a potrivit cu previziunile lor, și din iunie până acum mai mult a plouat decât a fost soare și cald. Nu doar în România vremea este una atipică, ci în toată Europa. Și nici în continuare veștile nu sunt prea bune.

Vremea extremă în Europa
Dacă la noi a plouat extrem de mult în această vară, țările din jordul europei se confruntă cu temperaturi extreme pentru acea zonă. Claire Nullis, purtător de cuvânt al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), a declarat într-o conferinţă de presă că temperaturile înregistrate în ţările scandinave au depăşit cu până la zece grade Celsius valorile obişnuite pentru această perioadă a anului. El a dat ca exemplu Laponia, un loc caracterizat de prezenţa zăpezii şi a frigului, unde temperatura a ajuns la 33 de grade Celsius. De asemenea, în diverse zone din nordul Norvegiei mercurul din termometre a urcat la peste 30 de grade Celsius.

Stare critică în Suedia și Letonia
În prezent, Suedia este ţara cea mai afectată de incendii de amploare, până aproape de cercul polar, iar fumul generat de acestea este vizibil din spaţiu, conform OMM. Comisia Europeană a anunţat sâmbătă că va furniza asistenţă suplimentară Suediei, în timp ce această ţară continuă să se confrunte cu zeci de incendii necontrolate pe o suprafaţă ce se întinde pe sute de hectare. Din cauza unei secete fără precedent, mulţi fermieri suedezi sunt nevoiţi să sacrifice animalele la abator pentru că nu mai au fân cu care să le hrănească, informează AFP.. Letonia s-a confruntat, în decursul ultimelor luni, cu o secetă prelungită, care a determinat autorităţile să declare stare de catastrofă naturală în sectorul agricol. Seceta a afectat recoltele şi în Germania, iar situaţia nu este prea diferită nici în Olanda, Polonia şi Cehia.
În schimb, în zona Europei centrale şi de Est, furtunile şi ploile au adus inundaţii. Toate acestea au afectat fermierii, iar specialiştii se aşteaptă la creşterea preţului la alimente.

Ce urmează în România
Cât despre situația de la noi, meteorologii spun că că este o vară umedă, dar cu temperaturi apropiate de normaul termic. ” Cauza este masa de aer rece care a staţionat în zona central-estică a Europei, în timp ce pe partea de vest a continentului şi în zona câmpiei ruse au persistat unele mase de aer mai cald. De altfel, este atic şi pentru aceste regiuni. Vremea va continua să fie instabilă în majoritatea regiunilor, cu cantităţi mari de apă, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, chiar şi grindină. Încheiem luna iulie în aceeaşi notă”, a spus Robert Manta, meteorolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Avertizări şi de la hidrologi
Până miercuri, la ora 16.00, este în vigoare o avertizare cod galben emisă de hidrologi, care avertizează că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri ra pide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.Conform hidrologilor, sunt vizate râurile din bazinele hidrografice Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş, Mureş, (judeţele Alba, Cluj, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bega Veche, Bega, Timiş, Bȃrzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş, Caraş Severin şi Gorj), Desnăţui, Jiu (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj) şi Olt (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Dolj şi Olt).

Sursa www.adevarul.ro

Ultima oră