În luna martie 2018 Primăria Sibiu a depus un proiect la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) în baza căruia acest minister va achiziționa din fonduri UE un număr de 9 autobuze electrice cu o lungime de 12 m pentru Sibiu.
În primă fază se va semna un protocol între Primăria Sibiu și MDRAP, Consiliul Local Sibiu urmând să se exprime asupra acestuia în ședința din 26 iulie. După obținerea finanțării, Ministerul va face achiziția propriu-zisă, iar Primăria Sibiu va semna contractul cu furnizorul.
Cele 9 autobuze electrice vor fi însoțite de 9 stații de încărcare lentă (peste noapte) și 3 stații de încărcare rapidă. Autobuzele vor circula pe traseul 5 (Valea Aurie – Gară) și pe traseul 13 (Gară – Dumbrava/Muzeul Astra).
De asemenea, Tursib a achiziționat 55 de autobuze cu motoare EURO 6 din creditul contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, contractele de furnizare fiind deja semnate:
• 38 de autobuze de 12 m, cu 95 de locuri pe scaune și în picioare. Ofertantul câștigător este Anadolu Isuzu Sanayi ve Ticaret AS, valoarea contractului fiind de 38,97 milioane lei. Termenul maxim de livrare a autobuzelor este de 25 de săptămâni de la semnarea contractului, acestea urmând să fie livrate în tranșe;
• 17 autobuze de 18 m, cu 147 de locuri pe scaune și în picioare. Ofertantul câștigător este Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS, valoarea contractului fiind de 26,77 milioane lei. Termenul maxim de livrare este de 22 de săptămâni de la semnarea contractului, și acestea urmând să fie livrate eșalonat.
Dotările autobuzelor pentru confort, siguranță și informarea pasagerilor:
• Autobuzele vor avea podea joasă și facilități pentru accesul pasagerilor cu mobilitate redusă.
• Locuri rezervate pentru pasageri cu nevoi speciale (vârstnici, invalizi, femei însărcinate sau cu copii în brațe).
• Sistem de climatizare (încălzire, ventilație și aer condiționat)
• Sistem informatic conectat la baza Tursib care va monitoriza autovehiculul, starea acestuia și conformarea cu programul de circulație.
• Instalații de numărare a călătorilor la fiecare ușă
• Sistem audio-video de informare a călătorilor, alcătuit din indicatoare de traseu, ecrane în interiorul autobuzului și un sistem audio pentru informarea verbală a călătorilor
• Sistem de supraveghere video cu camere la exteriorul și în interiorul autobuzului
• Sisteme electronice de validare a plății călătoriei, atât pentru biletele, cât și pentru cardul contactless
• Echipamente pentru asigurarea serviciilor de WIFI gratuit în autobuz
Reamintim faptul că Primăria Sibiu are deja în curs o procedură pentru achiziția a 10 autobuze cu motoare EURO 6 de 12 metri cu 3 uși pentru pasageri și 92 de locuri pe scaun și în picioare. Procedura a fost mult întârziată de contestațiile depuse în repetate rânduri.
De asemenea, Primăria Sibiu pregătește achiziția a încă aproximativ 40 de autobuze ecologice. Proiectul se va depune în acest an pentru obținerea de fonduri europene, valoarea estimată a proiectului fiind de aproximativ 20 milioane Euro. Municipalitatea va achiziționa și 5 microbuze electrice pentru transportul în centrul istoric, finanțarea urmând să se solicite tot în acest an, din fonduri europene (aproximativ 2 milioane euro).
Astfel, după achiziționarea tuturor acestor autobuze, parcul auto al societății de transport public va număra aproximativ 120 de autobuze noi, față de cele 105 din parcul învechit existent.