Percheziții la Fondul de Garantare a Creditelor - Mită între 200 și 500 de euro pentru urgentarea dosarelor
Foto Arhivă

Nu mai puțin de 23 de percheziții au loc joi dimineață și peste 60 de persoane angajate în mare parte la Fondul de Garantare a Creditelor, sunt aduse la audieri de polițiști.

Procurori din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică şi poliţişti ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din I.G.P.R fac joi dimineaţă 23 de percheziţii în Bucureşti şi în Ilfov, la sediul unei instituţii de interes public şi la domicilii ale angajaţilor, într-un dosar de corupţie instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anunță News. Eu fost emise mandate de aducere pentru opt persoane, suspecte în acest dosar, iar 60 de martori ar urma să fie audiaţi. Instituţia vizată ar fi Fondul de Garantare a Creditelor, respectiv persoane care se ocupă de programul Prima Casă, conform unor surse din anchetă.
Mita solicitată de angajaţi pentru a urgenta soluţionarea dosarelor primite pentru Progamul prima Casă era cuprinsă între 200 si 500 de euro, spun sursele citate, în cazul a 60 de dosare fiind folosită această practică. În acest caz este implicat şi un şef de serviciu din cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor, alte persoane implicate fiind diverşi funcţionari şi intermediari, printre care şi un militar.
„La data de 19.07.2018, începând cu ora 09.00, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub coordonarea procurorilor din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din I.G.P.R., pun în aplicare 23 mandate de percheziţie domiciliară, în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la o instituţie de interes public, la birourile şi domiciliile mai multor angajaţi, cercetaţi sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie”, anunţă Ministerul Public.
Din materialul probator administrat până în prezent s-a stabilit faptul că persoanele cercetate obişnuiesc să condiţioneze urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririlor lor de serviciu de primirea unor sume de bani.
„În concret, cei în cauză condiţionează soluţionarea cererilor petenţilor, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanţii din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite în mod direct sau prin intermediul unor apropiaţi, fiind creat astfel un mecanism între funcţionarii instituţiei din diverse compartimente, având ca scop obţinerea de beneficii personale. În acest mod nu se respectă ordinea înregistrării cererilor, nu sunt acordate şanse egale şi este încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună credinţă, câştigători fiind doar cei ce se încadrează în ,,priorităţile” angajaţilor, în schimbul sumelor de bani date ca recompensă”, precizează instituţia.
Vor fi puse în aplicare 8 mandate de aducere pe numele suspecţilor, urmând a fi audiaţi şi aproximativ 60 de martori.
Concomitent, cu sprijinul specialiştilor din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, vor fi făcute controale fiscale şi verificări de specialitate la o societate comercială deţinută de una dintre angajatele cercetate şi pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obţinute ilegal de personale implicate în mecanismul infracţional.
Aceste acţiuni vizează şi un subofiţer din cadrul unei unităţi militare din Bucureşti, cercetările faţă de acesta fiind realizate distinct de către procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.
Echipele participante la operaţiune sunt constituite din poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Institutul Naţional de Criminalistică, poliţişti din cadrul D.G.P.M.B. şi I.P.J. Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. Activităţile beneficiază de sprijinul echipelor de intervenţie din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie ,,Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române.
„Pentru desfăşurarea activităţilor de astăzi, organele de urmărire penală au fost sprijinite de conducerea instituţiei angajatoare, în vederea probării activităţilor infracţionale ale persoanelor cercetate”, menţionează Ministerul Public.

Ultima oră