Cod roșu de inundații pe Valea Oltului. Traficul e blocat la Călimănești

Hidrologii au emis un cod roșu de inundații pentru județele Vâlcea, Argeș și Gorj, valabil până marți la ora 20. Traficul pe Valea Oltului este blocat deja din cauza apelor care s-au scurs de pe munte. Pompierii intervin pentru a scoate apa de pe șosea.

Potrivit autorităţilor din Vâlcea, DN 7 a fost acoperit de viiturile scurse de pe versanţi, astfel încât la kilometrul 194+500, în zona localităţii Călimăneşti Valea Oltului a fost blocată.
Poliţia Vâlcea anunţă devierea circulaţiei rutiere pe DN 7, între kilometrii 191 şi 198.
Pompierii militari din Vâlcea intervin pentru degajarea apei de pe carosabil.
Echipajele de intervenţie sunt, de asemenea, pregătite să intervină şi în alte zone ale judeţului Vâlcea, aflat marţi până la ora 20:00 sub cod roşu de inundaţii.

Cod roșu de inundații pe Valea Oltului. Traficul e blocat la Călimănești

Cod roșu de inundații pe Valea Oltului. Traficul e blocat la Călimănești

Cod roșu de inundații pe Valea Oltului. Traficul e blocat la Călimănești
Pompierii evacuează apa de pe carosabil pe Valea Oltului

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din gospodării în Prundeni, Drăgăşani, Valea Mare, Râmnicu Vâlcea, Căzăneşti, Băbeni şi Călimăneşti.
Peste 25 de gospodării din opt localităţi argeşene au fost inundate, marţi dimineaţă, la scurt timp după ce judeţul Argeş a intrat sub cod roşu de inundaţii. Avertizarea este valabilă şi pentru judeţele Gorj şi Vâlcea, până la ora 20:00.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, echipajele de pompieri intervin în localităţile Albota, Poiana Lacului, Vedea, Costeşti, Rociu, Babana, Buzoieşti, Lunca Corbului, unde peste 25 de gospodării au fost inundate.

Judeţul Argeş se află sub avertizare cod roşu de inundaţii privind scurgeri importante de pe versanti, torente, pâraie, niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice ale râurilor Olteţ, Cerna si Olt, în intervalul orar 09.30- 20.00.
ISU Argeş informează că la nivelul judeţului a fost activată grupa operativă şi Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor, iar autorităţilor locale li s-a cerut să asigure permanenţa pentru a putea interveni în zonele afectate.

„Recomandăm populaţiei să asigure scurgerea apelor pluviale prin curăţarea şanţurilor şi a rigolelor, iar pe timpul manifestării fenomenelor să limiteze activităţile în aer liber. Totodată, avertizăm cetăţenii ca în cazul producerii viiturilor, să nu se deplaseze prin curenţii de apă, nici cu căruţe sau alte mijloace de transport, şi să se adăpostească în zone înalte şi sigure” transmite ISU Argeş, într-o informare dată publicităţii marţi.

Meteorologii au actualizat, marţi, avertizările cod galben şi cod portocaliu de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică, numărul judeţelor afectate fiind restrâns. Astfel, scapă de vremea rea judeţele Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi parţial Caraş-Severin. 12 judeţe vor fi sub cod portocaliu până la ora 18.00, iar restul ţării se află sub cod galben.

Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a ţării, pe parcursul zilei de marţi, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta local prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat grindină.
”Prin cumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de 20…25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp. Începând de seara, aria ploilor va fi în restrângere către nord-est, iar pe timpul nopţii de marţi spre miercuri (10/11 iulie) în Moldova şi zona Carpaţilor Orientali izolat se vor cumula 20…25 l/mp”, anunţă meteorologii.

Avertizarea cod galben este valabilă până la ora 21.00, fiind vizate toate judeţele ţării, mai puţin Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi parţial Caraş-Severin.
Până la ora 18.00, 12 judeţe sunt sub cod portocaliu.

”În jumătatea de nord a Olteniei şi a Munteniei, în sudul Transilvaniei şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură va continua să plouă, temporar abundent şi se vor cumula cantităţi de apă de 25…35 l/mp şi pe arii restrânse 40…50 l/mp”, anunţă meteorologii.
Sunt vizate, parţial sau integral, judeţele Hunedoara, Alba, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Braşov, Dâmboviţa, Prahova, Covasna, Buzău şi Vrancea.

Conform centralizării din ultimele 24 de ore realizate de către Centrul Naţional de Conducere Integrată al Ministerului Afacerilor Interne, angajaţii MAI au intervenit în 67 localităţi din 27 de judeţe afectate de inundaţii – Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Cluj, Constanţa, Covasna, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Sibiu, Săşaj, Timiş, Suceava, Vâlcea, Vaslui şi Capitala.
La nivel naţional sunt mobilizaţi peste 22.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti cu peste 9.000 de mijloace tehnice, iar o atenţie deosebită va fi acordată râurilor din bazinele hidrografice Olţet, Cerna, Olt şi Lotru (judeţul Vâlcea, Gorj şi Argeş), unde a fost emisă avertizare hidrologică cod roşu, valabilă până la ora 20.00.

În ultimele 24 de ore, jandarmii şi pompierii au intervenit pentru înălţarea digurilor, fiind finalizată construcţia a şase diguri temporare în judeţul Sibiu şi, în prezent, se acţionează pentru construcţia unuia în judeţul Bacău. Totodată, s-a acţionat pentru evacuarea apei din 82 case, 220 curţi, 91 grădini, 133 subsoluri, 38 străzi, două anexe gospodăreşti şi pentru decolmatarea a 147 de fântâni.
De asemenea, se intervine, în continuare pentru curăţarea drumurilor acoperite de aluviuni şi pietre. În prezent, mai sunt închise drumul naţional DN7D în zona localităţii Titeşti din judeţul Vâlcea şi drumul judeţean DJ 106E, între localităţile Dobra şi Jina (judeţul Alba). Pe drumurile DN 64 – judeţul Vâlcea, DJ 106M – judeţul Alba şi DJ 676G – judeţul Vâlcea, circulaţia se desfăşoară îngreunat.
La acest moment, rămân evacuate preventiv şase persoane – două în localitatea Săcel din judeţul Sibiu şi patru în loc. Jibou din judeţul Sălaj, dar nu sunt semnalate persoane blocate sau urgenţe medicale care nu pot fi asigurate din cauza inundaţiilor, precizează MAI.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, potrivit raportării distribuitorilor, se înregistrează întreruperi în alimentarea cu energie electrică în trei localităţi din două Argeş şi Bihor, însumând 215 consumatori, iar pentru remedierea defecţiunilor se acţionează în teren cu două echipe de intervenţie.
Potrivit hidrologilor, se aşteaptă scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol.

Sunt vizate bazinele hidrografice Olteţ, Cerna şi Olt, în judeţele Vâlcea, Gorj şi Argeş.
Avertizarea cod roşu este valabilă până la ora 20.00, iar judeţele vizate se vor afla până la ora 21.00 şi sub cod portocaliu de ploi torenţiale.

Marţi dimineaţă, şi Capitala s-a aflat sub cod portocaliu de ploi puternice.
De altfel, până la ora 21.00, Capitala şi 23 de judeţe rămân sub cod galben de ploi, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, cu precipitaţii care pot depăşi 25 l/mp şi izolat 40-50 l/mp.
De asemenea, 18 judeţe sunt sub cod portocaliu cu precipitaţii care pot ajunge într-un interval scurt de timp la 70-80 l/mp.

Sursa www.news.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică