cod galben in pnl: schimbare de statut pentru destituiri mai facile sau congres pentru schimbarea lui orban

Biroul Politic al PNL care se va ține luni , 9 iulie la ora 14.00 ar putea convoca un Consiliu Național în care președintele Ludovic Orban speră la o schimbare a Statutului partidului. Alți liberali nemulțumiți de acesta vor un Congres pentru debarcarea lui Orban de la șefia PNL, potrivit surselor politice ale MEDIAFAX.

Consiliul Național al PNL se va desfășura în intervalul 15-30 iulie, liderul PNL, Ludovic Orban, dorind o schimbare a statutului formațiunii în sensul destituirii președinților filialelor liberale prin majoritate simplă și nu prin votul a două treimi din membrii Biroului Politic Național, cum este în prezent.

Surse liberale au declarat, pentru MEDIAFAX, că deja a fost realizată, de către conducerea partidului o evaluare a activității organizațiilor PNL din țară, Ludovic Orban dorind, prin august-septembrie, schimbarea liderilor filialelor PNL București – Cristian Bușoi, PNL Ilfov – Marian Petrache și PNL Prahova – Iulian Dumitrescu, cel din urmă fiind și lliderul grupului PNL la Senat. De aceea actualului președinte al PNL i-ar servi schimbarea Statutului formațiunii la Consiliul Național din vară, deoarece demiterea printr-o majoritate simplă este mult mai ușor de întrunit, decât votul a două treimi din membri.

Pe de altă parte, în partid sunt mai mulți liberali nemulțumiți, printre care se numără și cei trei enumerați mai sus, de actualul președinte Ludovic Orban și vor schimbarea acestuia din funcție spun sursele politice.

Întrebat dacă este interesat să preia partidul, Petrache a declarat doar că nu este momentul potrivit pentru o astfel de discuție.

„Dacă v-aţi uitat pe Cv-ul meu aţi văzut că sunt membru din 2000 şi singurul lucru care m-a interesat a fost binele acestui partid. Nu pot să discut despre aşa ceva pe presupuneri, când se va ajunge acolo, sunt convins că partidul va găsi cea mai bună variantă. Eu nu discut aşa cu dacă şi cu parcă. Eu am avut funcţii în partid, nu ar fi ok faţă de partid să îmi exprim la momentul ăsta tot felul de opţiuni”, a afirmat Marian Petrache, pentru MEDIAFAX.

Nemulțumiții îi reproșează lui Orban că nu au fost consultați în legătură cu deciziile importante luate în partid. Printre acestea se află sesizarea penală împotriva Vioricăi Dăncilă sau acceptarea în partid a europarlamentarului Siegfried Mureşan.

Conform surselor MEDIAFAX, lui Orban i se impută faptul că la consultările de la începutul anului pentru formarea unui nou guvern, PNL nu a avut o propunere de premier. De asemenea, moțiunea de săptămâna trecută a fost un eșec pentru liberali, iar Ludovic Orban este indicat ca fiind principalul vinovat pentru că nu a negociat cu UDMR astfel încât să atragă aleșii din Uniune de partea demersului.

Și Codul administrativ este trecut în „contul” actualului președinte PNL, deoarece acesta le-ar fi promis un lucru primarilor liberali și le-a indicat parlamentarilor din partid să voteze împotrivă.

În acest sens, primarul liberal din Timișoara, Nicolae Robu, îndeamnă liberalii la unitate și îi recomandă președintelui PNL să lase parlamentarii să voteze codul administrativ. Robu remarcă faptul că liderii formațiunii nu au consultat primarii pe acest subiect, iar discursul PNL este paralel cu cetățeanul. Cu toate acestea, Robu a precizat că momentan nu este oportună schimbarea lui Ludovic Orban de la șefia PNL.

Prin urmare, la Consiliul Național, care va avea în perioada 15-30 iulie, tabăra Bușoi-Petrache-Dumitrescu, va încerca forțarea convocării unui Congres în care să fie înlăturat Orban de la șefia PNL. Aceleași intenții le are Teodor Atanasiu, care deși din mai 2017 este membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, a intrat într-un con de umbră în PNL. Acesta dorește să revină „la butoane” și să își recapete puterea de decizie în partid, prin intermediul unui nou președinte al PNL mai cooperant, au completat sursele liberale.

Printre nemulțumiți se numără și prim-vicepreşedintele PNL Sector 2, Viorel Cataramă, care a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că își va depune candidatura în cazul unui Congres extraordinar în partid și îi reproșează actualului lider Ludovic Orban că a luat mai multe măsuri care au afectat în mod negativ formațiunea.

În schimb, chestionat, vineri, dacă are informații conform cărora se încearcă schimbarea sa din funcție, Orban a trecut întrebarea la capitolul glume.

„Este o glumă, vă veți lămiri de altfel, pentru că de o lună de zile PNL este sub un bombardament informațional care este compus din fake news, stiri false care nu au absolut nici un fel de fundament în realitate care nu se bazează, de fapt, pe demersuri reale. Partidul Național Liberal este unit, Partidul Național Liberal este puternic iar conducerea aleasă la Congres acționează în conformitate cu mandatul care i-a fost încredințat de Congres”, a spus vineri Ludovic Orban.

Președintele PNL admite că va fi convocat Consiliul Național luna aceasta, dar pentru stabilirea criteriilor pentru alegerile europarlamentare.

„Se spune foarte clar când este stabilită procedura de convocare a unui Congres extraordinar dar până în acest moment nu a cerut nimeni Congres extraordinar, eu cel puțin nu știu să fi existat o asemenea voce în partid. Am dat răspunsul la această întrebare. Fabrica de fake news cu care este agresat PNL pentru a încerca să fie prezentat ca fiind într-o stare de frământare este, de fapt, plecată din laboratoarele adversarilor noștri politici din PSD-ALDE și nu are absolut nici un fel de fundament în realitatea politică a PNL.(…) În perioada 15 – 30 iulie va fi convocat și o să stabilim probabil în Biroul Executiv de luni”, a mai declarat Orban.

Ultima oră

Comentariul meu