Atenție prin cine plecați în vacanță - Sute de agenții de turism au dispărut

Un raport dat publicitații de specialiștii de la  Keysfin, portalul de Informatii financiare despre firme si PFA din Romania, arată că este 400 de agentii de turism au fost închise în perioada 2016-2017. Cauza ar fi lipsa unei viziuni a afacerii, respectiv nu au ținut cont de realitățile pieței, dinamica încasărilor și obligațiilor de plată, intrând astfel într-un blocaj financiar.

„Atunci când vă cumpăraţi bilete pentru vacanţă, fie că e vorba de concediul de vară sau doar de un city-break, informaţi-vă cu mare atenţie despre firma de turism cu care semnaţi contractul. A verifica dacă firma respectivă prezintă risc de intrare în insolvenţă sau chiar direct în faliment constituie o primă măsură de asigurare a vacanței pe care o asteptați cu nerăbdare și pe care urmează să o plătiți”, recomandă autorii studiului.

,,Cele mai multe companii care și-au inchis porțile prezentau o vulnerabilitate financiară ridicată, iar în cele mai multe cazuri planurile de business nu au ținut cont de realitățile pieței, de dinamica încasărilor și de obligațiile de plată, astfel că, supraestimându-și business-ul, mulți au intrat în blocaj financiar”, explică analiștii de la KeysFin.

Fondul Naţional de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice e doar o propunere

Dincolo de numărul mare de turişti, de aglomeraţia de pe litoral și de creşterea calităţii serviciilor hoteliere, turismul românesc înfruntă o serie de provocări. „Câteva sute de agentii și turoperatori şi-au închis porţile în ultimii cinci ani, iar turiştii se pot trezi şi în 2018 fără bani şi vacanţe, pentru că varianta înfiinţării unui fond special pentru astfel de situaţii a rămas doar la nivel de propunere”, spun analiștii KeyFin.

Raportul KeyFin arată că în urma falimentelor agentiilor de turism din ultimii ani, Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a inițiat un proiect de act normativ prin care propunea înființarea unui Fond Naţional de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice. „Acesta ar fi urmat să acopere sumele necesare pentru despăgubirea turiştilor în cazul în care agențiile de turism de la care au contractat servicii ajung în imposibilitatea de a-şi onora serviciile, în urma insolvenței sau a falimentului”, precizează documentul.

„Iniţiativa nu s-a concretizat însă, cel puţin până în prezent, după cum nu s-a transpus în legislaţia naţională nici Directiva Europeană 2302/2015, care garantează pachetele de servicii turistice achiziţionate de persoanele fizice, obligatorie începand cu data de 1 iulie 2018 în toate statele UE”, spun reprezentanții KeysFin.

Studiul are la bază datele raportate oficial în 2016 de toate cele 3.276 de companii înregistrate la Ministerul Finanțelor cu următoarele coduri CAEN: 7911 – activități ale agențiilor turistice și 7912 – Activități ale turoperatorilor.

„În plus, studiul include estimări ale specialiștilor KeysFin pentru principalii indicatori pe 2017, datele oficiale nefiind încă în totalitate disponibile pentru acest an”, menționează autorii.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică