Inima este motorul care pune în funcțiune întreg corpul. Este cea de care depinde orice minut din viața noastră. Este cea care trebuie tratată cu foarte mare atenție. Și doar un cardiolog bun știe ce se întâmplă cu ea chiar și atunci când are la îndemână doar un stetoscop. Un astfel de ”expert” al inimii este medicul Ioan Manițiu, unul din cei mai buni cardiologi ai Sibiului. Și-a dedicat întreaga viață profesională inimii, salvării pacienților și dezvoltării unei clinici de cardiologie. Deși spune că nu a fost un parcurs ușor, nu se vede a fi făcut altă meserie.
Și-a dezamăgit profesorii
Ioan Manițiu s-a născut într-o familie de profesori. De la ei a primit imboldul de a se îndrepta către medicină, pentru că, spuneau ei, este o meserie nobilă pe care el ar putea-o practica cu succes.
În clasa a 11-a s-a hotărât că aceasta va fi direcția pe care va merge, dar profesorii săi îl vedeau în altă direcție. ”Profesorii au fost dezamăgiți când au auzit că voi merge la medicină, pentru că ei mă vedeau foarte bun pe parte reală. Dar, datorită părinților mei și medicilor din anturajul lor am ales acest drum. Oricum, și profesorii din liceu ne-au pregătit pentru meserii de vârf și au știut să ne facă să iubim cartea”, își amintește Ioan Manițiu.
Student eminent
Și bine a făcut tânărul Ioan Manițiu că a ales medicina, și asta pentru că pe tot parcursul Facultății pe care a urmat-o la Cluj a avut rezultate foarte bune. ”La acea vreme, din timpul studenției se putea da un examen prin care se selectau viitoarele cadre didactice pentru centrele de medicină. Am luat acel examen. Mai mult, din anul VI, în urma unui examen și a rezultatelor din timpul anilor precedenți, am fost acceptat să lucrez în Clinica Medicală I la Cluj, care avea o secție de cardiologie. Așa am descoperit că aceasta este ramura pe care vreau să mă specializez. Acolo am întâlnit diferite cazuri ale căror rezolvare m-a fascinat”, spune Ioan Manițiu.
De la București la Sibiu
După terminarea facultății Ioan Manițiu a susținut examen pentru ocuparea unui post. Din cei 800 de candidați pe țară s-a clasat pe locul 8. Așa a ajuns la Spitalul Fundeni, în București, unde a lucrat timp de trei ani. Apoi, s-a transferat la Sibiu. ”Când am ajuns la Sibiu metodele care se aplicau aici erau primitive. Atunci mi-am pus în gând să organizez secția astfel încât să poată fi competitivă și să ofere pacienților îngrijirea de care au nevoie și medicii să poată acționa în situații extreme”. Determinarea lui Ioan Manițiu se a schimba ceva în secția de cardiologie de la Sibiu a venit și din primul caz tratat aici. ”A venit un tânăr de 33 de ani cu tulburări de ritm foarte puternice, foarte rapide. Atunci am luat decizia de a-i face șoc electric. Dar nu aveam aparatul necesar, am adunat de pe mai multe secții cele necesare. Și așa am făcut primul electroșoc din Sibiu. Ceilalți medici mă priveau cu neîncredere, au spus că l-aș fi putut omorî”, povestește Ioan Manițiu.
Diagnostician aproape de perfecțiune
Pentru ca o boală să fie corect tratată este nevoie de un diagnostic bun și corect. Pentru că a pus mereu astfel de diagnostice este unul dintre motivele pentru care Ioan Manițiu este considerat unul din cei mai buni cardiologi. ”E nevoie de multă cunoaștere, dar de și mai multă înțelegere. Trebuie să înțelegi inima, organul, să știi cum reacționează în diferite situații. Am avut situații în care am pus un diagnostic fără să fi avut măcar un stetoscop. Atunci am trimis pacientul către alte specialități, pentru că boala nu era de la inimă. Sau am avut nenumărați pacienți pe care i-am trimis la operație, iar asta le-a salvat viața. Diagnosticarea se învață din facultate, în timpul rezidențiatului, de la maeștrii. Asta le spun și studenșilor- să fie atenți la orice informație li se oferă, pentru că asta va face diferența”, spune Ioan Manițiu.
Sacrificii
Ioan Manițiu s-a implicat în tot ce înseamnă dezvoltarea cardiologiei sibiene. A atras donații pentru diferite aparate, a făcut prima coronografie din Sibiu în colaborare cu medici de la Cluj, a pus pe picioare un departament de imagistică ecocardiografică, a creat primul sistem de primiri urgențe cardiologice dotat cu aparatura necesară, a predat la facultate, a fost șef de secție timp de 24 de ani.
Pentru toate acestea însă a fost nevoie să sacrifice mult din timpul petrecut alături de familie. ”Din fericire familia mea m-a înțeles și m-a susținut. Eu eram dependent de soția mea. Ea îmi pregătea hainele, masa, mă organiza, pentru că atunci când ajungeam acasă stăteam foarte puțin. Nu consumam alcool, pentru că eram chemat mai mereu de la spital când venea un caz grav. S-a întâmplat să îmi las toate cumpărăturile în supermarket și să fug la spital”, își amintește cardiologul.
Neîmpliniri și succese
Cariera lui Ioan Manițiu nu a însemnat doar reușite. A avut pacienți care au murit la doar câteva minute după ce vorbise cu ei. ”Cea mia mare frică este că vine pacientul, vorbește, iar într-o jumătate de oră îl poți pierde. Mi s-au întâmplat astfel de lucruri, iar sentimentul este îngrozitor. Ești cu umerii jos, te simți înfrânt, te rogi lui dumnezeu să te ierte. Este un sentiment groaznic. Ca să eviți pe cât posibil astfel de lucruri trebuie să fii mereu pregătit să intervii. Trebuie să pui un diagnostic bun pentru ca mai apoi să știi ce ai de făcut și să știi să lucrezi în echipă. Asta este foarte important”, de destăinuie Ioan Manițiu.
Pe de altă parte însă satisfacția salvării unui pacient este nemăsurată. ”Atunci când salvezi pe cineva, de această dată îi mulțumești lui Dumnezeu că te-a ajutat. Bucuria și recunoștința sunt enorme, dar trebuie să îți înfrângi totuși mândria asta. Pe mine credința m-a ajutat, pentru că îți dă o potență mai mare, îți dă senzația că nu ești singur, că ești sprijinit cumva…”, spune Ioan Manițiu
Pensia- o perioadă a descoperirilor
Atunci când vorbește despre realizările sale profesionale Ioan Manițiu vorbește la trecut pentru că de aproape un an s-a pensionat. Nu s-a retras, ci consultă pacienții la cabinetul său particular. Dar, spune el, întreaga carieră îi pare acum un basm. ”Acum dacă mă gândesc la cât am făcut nu mi se pare real. M-am zbătut pentru ca la Sibiu să avem o secție de cardiologie competitivă. Am și foarte mulți oameni cărora să le mulțumesc, pentru că nu am făcut totul singur”, spune Ioan Manițiu.
Acum, că are mai mult timp liber medicul călătorește, merge la spectacole și se plimbă. ”Pensia etse un privilegiu. De când sunt la pensie am descoperit mersul pe jos. Înainte mă urcam în mașină, apoi în secție, iar înapoi acasă tot cu mașina.. și cam atât. Acum însă descopăr cât e de bine să te plimbi….acum de abia învăț să mă relaxez”, spune Ioan Manițiu.
Deși a reușit atât de multe, Ioan Manițiu are și un regret ”Regret că nu am plecat din România atunci când am fost tânăr. Mi s-a oferit ocazia de atât de multe ori, dar am refuzat. Poate că în late părți aveam totul de-a gata, secție, aparate…eu doar trebuia să îmi fac meseria. Dar până la urmă am rămas în Sibiu, un oraș pe care îl iubesc și am făcut aici ceva pentru pacienți”, spune el.
Faptul că nu a plecat din țară este un regret al cardiologului Ioan Manițiu, dar nu a putut să fie decât un câștig pentru sibieni. Au câștigat un medic dedicat meseriei, un medic ce le-a ”ascultat” inimile cu cea mai mare precizie și dedicare. Un medic ce nu s-a dat înlături de la a face lucruri în premieră doar pentru că a fost blamat poate pentru ele. Le-a făcut pentru că a știut că așa e cel mai bine pentru pacienți, pentru că pentru ei a învățat și s-a perfecționat mereu.
Toata stima Dr Manitiu pt competenta lui. Pacat ca nu a reusit sa faca o scoala de chirurgie cardiaca. Acuma cred ca a inceput ceva Dr Bitea, dar avind in vedere ca Sibiul este centru Univeritar, atitea generatii de Dr nu a fost interesati nici unul de acest domeniu?