Pragul de 1900 de lei pentru abuzul în serviciu votat în comisie

Comisia pentru legile Justiției a adoptat, luni, propunerea PSD prin care se introduce un prag pentru abuzul în serviciu, care prevede introducerea unui prag valoric echivalent cu un salariu minim brut pe economie, însemnând 1.900 de lei.

Spre deosebire de varianta propusă de PSD, înainte de pauza de luni a parlamentarilor Comisie, social-democrații au modificat formularea „folos material patrimonial” cu „folos material necuvenit”. De asemenea, coaliția a eliminat cuvântul „nepatrimoniale” din cea dea două parte a articolului 297 din Codul penal care vizează infracțiunea de abuz în serviciu. Totodată, PSD a adăugat cuvântul brut în formularea „salariul minim brut pe economie”.

Amendamentul PSD a fost adoptat cu 13 voturi pentru și șapte voturi împotriva. S-a adăugat prevederea „salariu minim BRUT pe economie”.

„Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”, prevede amendamentul PSD, adoptat luni de Comisie.

„Abuzul în serviciu – Art 297 Alin. (1) – Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până în gradul al II lea inclusiv, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constantă în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă”, se arată în documentul care conține propunerea Ministerului Justiției trimisă Comisiei speciale, obținut de MEDIAFAX.

Prevederile în vigoare ale Codului penal referitoare la abuzul în serviciu sunt: „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Ulterior votului pe amendamentele depuse la Codul penal, Comisia specială da un raport pe proiectul de lege

Ultima oră