Război pe față între Consiliul Județean și Prefectura Sibiu - Se aruncă vorbe grele

În timp ce sistemul județean de asistență socială e în prag de colaps începând cu luna iulie din cauza lipsei alocărilor de fonduri de la guvern, prefectul Sibiului maschează dezastrul „certând” Consiliul Județean că se opune acordării unor sporuri salariale în sistem, opinează președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

„Demagogia decidenților susținuți de PSD care mimează protecția socială din vorbe e un act grav și iresponsabil. În loc să discute cu membrii Comisiei de Dialog Social problemele reale din sistem și să găsească soluții conform atribuțiilor pe care le are, prefectul Sibiului a regizat ieri o scenetă ieftină în care îi agită pe oameni cu privire la neplata sporurilor salariale, când ei de fapt nu vor mai avea salarii începând cu luna viitoare” declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. Conform legii, costurile asistenței sociale din județ se acoperă în procent de până la 90% din fonduri de la guvern, în timp ce consiliile județene au obligația de a suporta diferența.
Situația de colaps care ne bate la ușă nu este tipică doar județului Sibiu. Suma care lipsește din alocarea guvernului către asistența socială la nivelul întregii țări este de aproape un miliard de lei, conform adresei nr. 4 din 4.06.2018, prin care Asociația directorilor economici și contabililor din județele din România a semnalat Ministerului Muncii și Justiției Sociale necesarul de suplimentat până la finele anului 2018 în 40 de județe.
Județul Sibiu a semnalat un necesar de 31.043.000 lei, din care 20.106.000 sunt pentru sistemul de protecția copilului și 10.937.000 lei pentru centrele de asistență a persoanelor cu handicap. Bugetul județului nu poate suporta acest necesar în condițiile în care alocările de la bugetul național pentru funcționare s-au diminuat cu 39.587.280 lei, iar creșterile salariale (adoptate de Parlament fără susținere bugetară) impun o alocare suplimentară de la bugetul județului de 30.900.000 lei.Război pe față între Consiliul Județean și Prefectura Sibiu - Se aruncă vorbe grele
Prefectul Județului Sibiu a fost sesizat de către Consiliul Județean Sibiu deja de la finalul anului 2017, când se prefigura construcția bugetară pe 2018, prin adresa cu nr. 16972/07.11.2017 că, în urma modificării Codului Fiscal, alocările bugetare insuficiente de la nivel național vor periclita buna funcționare a serviciilor publice de interes județean. Tot la finalul lui 2017, consiliul a sesizat Ministerului Muncii și Justiției Sociale (prin adresa nr. 18880 din 12.12.2017) necesitatea actualizării standardelor minime de cost care ar fi putut rezolva parte din finanțarea serviciilor de asistență socială. Pe parcursul anului 2018, consiliul a revenit în repetate rânduri, atât la Ministerul Finanțelor Publice, cât și la Ministerul Muncii și a sesizat iminența sistării acordării serviciilor sociale din cauza lipsei alocărilor bugetare de la guvern (a se vedea adresele cu nr. 1241/30.01.2018, 5459/10.04.2018, 5813/16.04.2018, 7726/07.06.2018).
Sunt de rea credință cei care afirmă că situația nu a fost semnalată de Consiliul Județean Sibiu. Înainte de aprobarea bugetului județului Sibiu, lipsa alocărilor de la guvern în procent de 44% pentru asistența socială la nivelul județului Sibiu a fost prezentată și în conferința de presă în 14.02.2018 de președinta Consiliului Județean Sibiu, precum și în interviuri și alte conferințe de presă, iar proiectul de buget s-a aflat anterior în transparență decizională pe site-ul CJ conform legii (a se vedea linkul http://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2018/01/nota-fundamentare-buget-2018.pdf). Proiectul de buget a fost dezbătut în comisiile de specialitate ale Consiliului Județean Sibiu din care fac parte și consilierii PSD, discutat cu liderii grupurilor politice din Consiliul Județean Sibiu, iar în final bugetul a fost adoptat în unanimitate. Chiar în nota de fundamentare a proiectului de buget se făcea referire expresă la acoperirea necesarului bugetar în procent de doar 56% pentru asistență socială. În plus președinta Consiliului Județean Sibiu a prezentat situația și membrilor sindicatului SANITAS și conducerii DGASPC de la nivel județean, pe care i-a invitat la sediul Consiliului Județean Sibiu în data de 14 iunie.
„Așadar nu sunt bani în bugetul Consiliului Județean Sibiu pentru asistența socială întrucât nu au fost alocați de la bugetul de stat, așa cum au fost în anii anteriori. Singura soluție este ca prin rectificare bugetară, guvernul să aloce județului Sibiu fondurile necesare acoperirii salariilor și sporurilor aferente lunilor iulie-decembrie 2018. Nu ne-ar face o favoare, ci ar restitui parte din contribuțiile la bugetul național aduse de sibieni. Ca reprezentant al guvernului în teritoriu, prefectul are și datoria și pârghiile necesare rezolvării situației. Prin urmare, acuzele la adresa Consiliului Județean Sibiu nu au nicio bază și constituie doar un demers rușinos prin care se încearcă mascarea dezastrului pe care PSD l-a produs în țară cu măsurile de umflare artificială a salariilor fără niciun fundament de creștere economică” concluzionează Daniela Cîmpean.

Ultima oră