scandal la prefectura sibiu pe banii angajaților de la protecția copilului

Comisia de Dialog Social a Județului Sibiu s-a întrunit pentru a discuta și a găsi o soluție pentru acordarea sporurilor prevăzute în Legea-cadru nr. 153/2017 și H.G. nr. 153/2018 angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu (DGASPC).

În vreme ce conducerea Consiliului Județean Sibiu a invocat lipsa banilor, liderii sindicali au atras atenția asupra faptului că fondurile ar fi trebuit prevăzute în buget încă de anul trecut. Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope, a subliniat că, la nivel național, doar județele Sibiu, Alba și Vâlcea nu au rezolvat problema acordării sporurilor pentru aceste categorii de personal. “În toate celelalte 38 de județe, consiliile județene au aplicat legea. Nu credem că tocmai Sibiul se confruntă cu lipsa de fonduri. Concluzia noastră este că nu se vrea”, a spus Iulian Pope.

Reprezentanții centrelor de plasament s-au plâns, de asemenea, că nici sporurile cuvenite pentru anul 2017, câștigate în instanță, nu le-au fost acordate. „În decembrie 2016 ni s-au tăiat sporurile de încordare neuropsihică, de risc, de continuitate fără nicio explicație, în vreme ce personalul care nu are contact cu beneficiarii serviciilor noastre le-a primit. Nu vrem să ajungem la grevă pentru că, în unitățile cu bolnavi psihic s-ar ajunge la situații dramatice, dar nu mai putem continua așa. Avem și noi familie și copii, nu ne putem permite să facem voluntariat. Vrem să fim plătiți cum se cuvine, conform legii, pentru munca pe care o prestăm”, a spus unul dintre membrii Sindicatului PRO ASM al Asistenților Maternali și Lucrătorilor din Asistență Socială din cadrul DGASPC Sibiu.

La finalul discuțiilor care s-au purtat mai bine de o oră și jumătate, prefectul Adela Muntean le-a atras atenția reprezentanților Consiliului Județean că aplicarea legii este obligatorie și nu poate fi interpretată politic. Având confirmarea directorului economic al Consiliului Județean că Legea 153/2007 se aplică la nivelul Consiliului Județean, prefectul a subliniat că toți angajații au dreptul să beneficieze de prevederile acestei legi, fără discriminare.

„Nu văd unde este efectul disponibilității afirmate de conducerea Consiliului Județean, din moment ce oamenii au ajuns în instanță. Aceste sume trebuiau prevăzute în buget în anul 2017. Să vii să spui acum, în 2018, că nu sunt bani, este rușinos! Am în față bugetul Consiliului Județean Sibiu. Sunt bani pentru județul Sibiu! Acestea sunt prioritățile! Reconsiderați-vă atitudinea față de oameni! Din punctul meu de vedere, o să fac și eu demersurile legale care se impun în situația dată. Singura politică pe care trebuie să o facem de la nivelul acestor funcții de conducere este pentru binele cetățeanului”, a spus, răspicat, prefectul județului Sibiu, Adela Muntean.

Ultima oră

Comentariul meu