S-a depus o plângere penală împotriva Președintelui Klaus Iohannis
FOTO arhivă

Amânarea de către Klaus Iohannis a revocării șefei DNA Codruța Kovesi i-a atras acestuia o plângere penală. Aceasta a fost depusă de Cătălin Stoichiță, fost candidat la Primăria Sectorului 5.

„Astăzi, 26 iunie 2018, am depus sesizare la Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Justiţie şi Casaţie privind posibile încălcări ale prevederilor legale în vigoare de către domnul Iohannis Klaus Werner – Preşedintele României, cu sediul în Palatul Cotroceni, Administraţia Prezidenţială, Bulevardul Geniului nr. 1-3, Sector 6, Bucureşti, România, telefon: 021 – 410.05.81, privind săvârşirea următoarelor infracţiuni: nerespectarea hotărârilor judecătoreşti – art. 287 din Codul Penal; abuz în serviciu – art. 297 alin. 1 din Codul Penal; neglijenţă în serviciu- art. 298 din Codul Penal; uzurparea funcţiei – art. 300 din Codul Penal;”, se arată în textul sesizării.

Potrivit sursei citate, Stoichiţă a depus şi solicitări către preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, respectiv către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ” pentru a analiza posibilitatea declanşării procedurilor parlamentare privind suspendarea domnului Iohannis Klaus Werner din funcţia de Preşedinte al României”.

„Precizez faptul ca împreună cu un grup numeros de cetăţeni suntem pregătiţi să începem o campanie de strângere de semnături pentru suspendarea domnului Iohannis Klaus Werner din funcţia de Preşedinte al României şi am solicitat un răspuns în scris privind numărul necesar de semnături pentru iniţierea procedurilor parlamentare”, completează Cătălin Stoichiţă în document.
În legătură cu motivele sesizării, acesta precizează că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat punerea în aplicare a deciziei CCR care îl obligă pe şeful statului să o revoce pe şefa DNA.

„În fapt, Domnul Iohannis Klaus Werner, având funcţia de Preşedinte al României, refuză să pună în aplicare Decizia CCR nr. 358/30.05.2018, definitivă şi general obligatorie, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 473 din 07.06.2018 privind revocarea din funcţie a Procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Kovesi Laura Codruţa , încălcand prevederile Constituţiei României.
„1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul Justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a Procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.
2. Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a Procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Definitivă şi general obligatorie. Decizia se comunică Preşedintelui României, prim-ministrului şi ministrului justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, conform sursei citate.

Stoichiţă aminteşte în sesizarea sa şi despre „diverse mijloace de presiune neortodoxe” ale preşedintelui Iohannis pentru forţarea demisiei judecătorului CCR, Petre Lăzăroiu.
„În perspective alegerilor prezidenţiale din anul 2019, o decizie de revocare a Procurorului şef al DNA va determina un important deficit de imagine domnului Iohannis Klaus Werner în faţa propriului electorat. În aceste condiţii, domnul Iohannis Klaus Werner încearcă prin diverse mijloace de presiune neortodoxe (manipulare, ameninţare şi şantaj) demiterea sau forţarea demisiei unui judecător CCR dintre judecătorii CCR sustinuţi şi nominalizaţi de Preşedenţia României: doamna Stanciu Livia (acuzată în mod public într-o emisiune tv de trafic şi consum de droguri cu ajutorul SPP, fără prezentarea unor dovezi concrete) şi domnul Lăzăroiu Petre (ameninţat şi şantajat voalat de către doamna Tănăsescu Simina ex-Consilier Prezidenţial) pentru a fi înlocuit în cadrul CCR cu doamna Kovesi Laura Codruţa, la propunerea Administraţiei Prezidenţiale prin susţinerea domnului Iohanis Klaus Werner”, se arată în textul înaintat PÎCCJ.

Fostul candidat la Primăria Sectorului 5 mai susţine că Iohannis încearcă să obţină „avantaje materiale, politice şi de imagine”, prin nerevocarea şefei DNA.
„Aceasta premisă politica a fost validată prin anunţul public făcut de domnul IOHANNIS KLAUS WERNER în data de duminică 24 iunie 2018, la Sibiu, prin care a confirmat faptul că doreşte să candideze pentru un nou mandat de Preşedinte al României. În fapt, Iohannis Klaus Werner a confirmat prin anunţul din data de 24.06.2018 de la Sibiu, faptul că utilizeaza resursele umane şi materiale oferite de Administraţia Prezidenţiala şi avantajele oferite de atribuţiile funcţiei de Preşedinte al României, în scopul obţinerii unor avantaje materiale, politice şi de imagine pentru a câştiga un nou mandat de Preşedinte al României. Este evident faptul ca domnul IOHANNIS KLAUS WERNER acţioneaza în mod premeditat, conform unui plan stabilit, anuntând în mod public cu câteva luni în urma că nu va emite nici un document privind revocarea din funcţie a Procurorului şef al DNA”, potrivit sursei citate.

Stoichiţă conchide că este clar faptul că preşedintele nu doreşte să o revoce din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi, având în vedere anunţul şefululi statului făcut încă din data de 16 aprilie.
„În fapt, încă din data de luni 16 aprilie 2018, Preşedintele Iohannis Klaus Werner a anunţat în cadrul unei Conferinţe de presă organizată la Palatul Cotroceni, că nu o va revoca pe doamna Kovesi Laura Codruţa de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), susţinând că motivele invocate de Ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă şi în consecinţă nici Decizia CCR nr. 358/30.05.2018 nu îl va convinge sa renunţe la planul electoral pentru obţinerea unui nou mandat de Preşedinte al României”, încheie Cătălin Stoichiţă sesizarea.

CCR a publicat în 7 iunie motivarea prin care arată că şeful statului şi-a arogat atribuţii pe care nu le are şi le-a îngrădit pe cele ale ministrului Justiţiei, atunci când a refuzat revocarea Laurei Codruţa Kovesi, cerută de Tudorel Toader.
Preşedintele Klaus Iohannis a evitat să anunţe, marţi dimineaţa, ce va face cu privire la decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, aşa cum a cerut Curtea Constituţională, susţinând că îl interesează prea puţin criticile aduse de Liviu Dragnea în acest sens. Cât priveşte declaraţiile lui Liviu Dragnea cu privire la o posibilă suspendare a şefului statului, deoarece a întârziat nepermis de mult în luarea deciziei, Iohannis a răspuns: „Sincer, nu sunt extrem de interesat de părerea dumnealui”,a mai spus preşedintele.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat luni că nu este exclusă suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. „Nu este exclusă (n.r.: suspendarea preşedintelui) pentru că deja a stat neconstituţional de mult şi nepermis de mult. Jocul cu <<să mai citim>> e o bătaie de joc la adresa CCR. A întârziat foarte mult”, a afirmat Liviu Dragnea.

Sursa www.mediafax.ro

Ultima oră