Peste 4000 de pacienți investigați în cadrul Centrului CVASIC, de la deschiderea acestuia la Sibiu

În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, cea mai mare instituție sanitară a județului, funcţionează din decembrie 2015 „Centrul de cercetare invazivă şi non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult” – CVASIC, un centru nou şi ultra modern de cercetare axat pe patologia coronariană, periferică și neurovasculară.

Acesta a fost realizat graţie unei finanţări europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, fiind cofinanţat de Guvernul României, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu. Valoarea investiției s-a cifrat la 22.319.999,79 lei.

Cine și cum se poate adresa centrului? Investigații și tratament gratuit
Activitatea de cercetare a centrului se adresează pacienților cu suspiciune sau cu patologie confirmată în tematica de cercetare cum ar fi: boală coronariană ischemică, boală arterială periferică, boală carotidiană, hipertensiune pulmonară, hipertensiune arterială rezistentă la tratament, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială indusă de sarcină. Pentru a beneficia de investigații și tratament în cadrul centrului ce cercetare, pacienții nu se pot adresa direct, ci trebuie trimiși de către medici din una din următoarele specialități medicale: cardiologie, neurologie, chirurgie vasculară, medicină internă, neurochirurgie, obstetrică-ginecologie și imagistică medicală. În funcție de rezultatul investigațiilor care li se efectuează, pacienții selectați sunt încadrați în una sau mai multe teme de cercetare, devenind astfel subiecți de cercetare, dacă sunt de acord, și cu asigurarea păstrării anonimatului în toate studiile care se vor realiza. Practic, pacienții care, până nu demult, erau nevoiți să se adreseze fie unor centre învecinate (Cluj sau Târgu Mureș) fie unor servicii private, au acum posibilitatea de a fi investigați și tratați în cadrul CVASIC.
Pacienții – subiecți de cercetare, pot beneficia gratuit de următoarele investigații și terapii: explorări funcționale (electrocardiografie holter, holter pentru tensiune arterială, probe de efort, probe de efort cardio-pulmonar, ecocardiografii, ecografii vasculare, ecografii transesofagiene, imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), coronarografii, arteriografii), care pot fi urmate de terapii intervenționale – implant de stent.

Rezultate impresionante
De la inaugurare, în cadrul CVASIC au fost investigați peste 4000 de pacienți. Dintre aceștia, 2500 de pacienți s-au încadrat ca subiecți în diferite teme de cercetare și au beneficiat de tratament după cum urmează:
 au fost efectuate peste 1500 de coronarografii;
 au fost realizate peste 250 de implanturi de stent coronarian;
 au fost realizate peste 300 de angioplastii periferice (implant de stent la nivelul membrelor inferioare).
Pacienții sunt investigați cu aparatură de înaltă performanță: sistem angiografic, sistem RMN de ultimă generaţie, sistem de vizualizare optică intravasculară, ecocardiograf 3D live și ecografe moderne.
“Crearea acestui centru de cercetare din cadrul SCJU Sibiu reprezintă un beneficiu important în primul rând pentru studenți, medici rezidenți, specialiști, cercetători prin accesul la aparatura de înaltă performanță și la o bază de date consistentă, astfel putându-se realiza într-adevăr cercetare în domeniul patologiei cardiovasculare. Totodată, ne bucurăm că, în numai doi ani și jumătate de la deschidere, am reușit să contribuim la îmbunătăţirea stării de sănătate a pacienților din zona județului Sibiu și nu numai, prin realizarea unor diagnostice și tratamente complexe. Aceste lucruri nu puteau fi realizate fără sprijinul Consiliului Județean Sibiu și conducerii spitalului, care s-au implicat permanent în dezvoltarea centrului”, a explicat Dr. Cornel Ioan Bitea, medic specialist cardiolog, cu competență în cardiologie intervențională.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică