efectul perchezițiilor diicot la o firmă din sibiu - sute de angajați aflați peste hotare, afectați

HR Expert Sib SRL este firma la care în urmă cu o săptămână au descins procurorii DIICOT într-un dosar privind infracţiuni de evaziune fiscală, trafic de persoane, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. Descinderile nu au avut impact doar asupra celor implicați în managementul firmei, ci și asupra a 170 de români, mulți dintre ei sibieni, care lucrează în Belgia. Oamenii nu și-au mai primit salariile, se tem că vor fi dați afară din locuințe și că vor fi concediați.

”Nu știm ce se întâmplă”
Cei 170 de români sunt angajații unei firme din Sibiu, dar lucrează pentru clienții acesteia din Belgia. După descinderile DIICOT oamenii spun că situația lor acolo este incertă pentru că nimeni nu le spune ce se va întâmpla cu ei. Mai mult, nu au primit nici salariul. ”În data de 15 luăm banii pentru luna care a trecut. Acum nu i-am primit. Pentru că sunt blocate conturile firmei ne temem că nu va fi plătită nici chiria și vom fi dați afară”, spune unul dintre sibienii care lucrează în Belgia.
Oamenii spun că poliția a făcut percheziții inclusiv pe șantierele din Belgia în care lucrează aceștia.

efectul perchezițiilor diicot la o firmă din sibiu - sute de angajați aflați peste hotare, afectați

”Situația se va regla”
Pe de altă parte, reprezentanții firmei sibiene spun că situația este în curs de rezolvare. ”Oamenii își vor primi banii, iar situația chiriei se va rezolva și ea. La acest moment nu știu dacă angajații vor rămâne în Belgia sau dacă îi vom aduce acasă. Nu vreau să mă gândesc în acest moment la concediere, încercăm să găsim rezolvare”, spune Sorin Pădurariu, administratorul firmei HR Expert Sib SRL.
Cât despre faptul că românii spun că nimeni nu i-a contactat să le explice situația și ce au de făcut în continuare, administratorul firmei sibiene spune că toți cei care au întrebat au primit un răspuns.

Dosarul DIICOT

Procurorii DIICOT au pus în aplicare un ordin european de anchetă, solicitat de către autorităţile belgiene, într-un dosar privind infracţiuni de evaziune fiscală, trafic de persoane, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. Astfel, autorităţile susţin că acest grup infracţional arganizat s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor sociale faţă de statul belgian prin crearea imaginii false că firmele în cauză operau din România. Conform informaţiilor rezultate din ancheta autorităţilor belgiene, persoanele vizate ar fi cauzat un prejudiciu estimat la 2,8 milioane de euro, prin folosirea acestor firme fantomă pentru angajarea mai multor persoane în sectorul contrucţiilor

Potrivit procurorilor, gruparea infracţională investigată s-a folosit de persoane juridice belgiene şi române pentru a crea aparenţa că anumite lucrări de construcţii erau executate în Belgia de către firme româneşti autonome, însă în realitate acestea nu erau autonome ci administrate din Belgia, în scopul obţinerii în mod fraudulos de beneficii materiale prin sustragerea de la plata contribuţiilor sociale belgiene. Mai mult, susţin autorităţile, ar exista indicii potrivit cărora persoanele de naţionalitate română recrutate pentru muncă în construcţii în Belgia şi-au desfăşurat activităţile în condiţii aflate sub standardele minime reglementate în acest sens în legislaţia statului belgian.

„În cauză, în perioada 11 – 14 iunie, au fost efectuate un număr de 11 percheziţii dintre care 7 în municipiul Sibiu şi 4 pe raza municipiului Bucureşti, la persoane din cadrul grupării infracţionale investigate şi la sediile unor societăţi comerciale specializate în încheierea de contracte de muncă, în străinătate, în special în Belgia”, se precizează într-un comunicat al DIICOT.(Sursa www.adevarul.ro)

Ultima oră

Comentariul meu

Publică