Sibiul a fost reprezentat săptămâna trecută la întâlnirea Regiunilor de Dezvoltare din Transilvania. Principalul subiect discutat a fost Autostrada Transilvania, pentru care s-a stabilit prioritate 0 pentru toate regiunile implicate.
Reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Centru şi cei ai Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest, împreună cu oficiali din primării şi consilii judeţene din cele două regiuni, au participat la invitaţia Primăriei Braşov, la o întâlnire de lucru având ca temă implementarea Programului Operaţional Regional 2014-2020 şi pregătirea portofoliului regional de proiecte.
Lipsa infrastructurii de transport este principala problemă a României și implicit a Transilvaniei, astfel că Autostrada Transilvania va fi unul din proiectele susținute de regiunile din centrul, vestul și nord-vestul țării. Primarul Brșovului, Georghe Scripcaru, a spus că autostrada este principalul obiectiv susținut pentru că în lipsa ei nu se poate vorbi despre dezvoltare economică.
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat că „trebuie să găsim acele puncte comune pe care dacă le-am susţine toţi, ar avea mai multe şanse de realizare, indiferent de partidul din care noi sau cei de la guvernare facem parte. Este imposibil să nu ţii cont de conectivitate. Conectarea globală a Transilvaniei trebuie susţinută şi e musai să presăm pentru a realiza acest proiect”. De asemenea, el a precizat că este necesară o bună conectare a localităţilor din zonele metropolitane cu localitatea reşedinţă de judeţ, dar a şi atras atenţia că trebuie luate măsuri pentru rezolvarea crizei forţei de muncă. De altfel, în acest sens el a amintit că, prin Şcoala Profesională Kronstadt, Braşovul este „singurul model de succes real din România în privinţa adaptării programei şcolilor profesionale la necesarul pieţei de muncă”.
Tot edilul din Oradea a precizat că autorităţile locale ar trebui să ia în calcul posibilitatea de a accesa bani direct de la Uniunea Europeană, nu prin programele implementate de România. Nu în ultimul rând, Bolojan a dat Primăria Braşov ca exemplu de bune practici, pentru recentul protocol de asociere cu municipiile Bucureşti şi Constanţa, document care poate deschide finanţări direct de la Bruxelles şi oportunităţi solide de dezvoltare cel puţin în domeniul turismului.
Următoarea întâlnire dintre reprezentanții Regiunilor din centru, vest și nord-vest va avea loc la Sibiu. Atunci se va definitiva o listă de obiective susținute de toți cei implicați.
Sursa www.bzb.ro