Iulia Mărăcine, voluntar din București, aflată pentru prima dată la FITS, a fost cooptată de compania Percussion de Strassbourg.
Iulia, 24 de ani, este dansator și coregraf, și a absolvit Royal Center School of Speech and Drama din Londra la secțiunea de arte ale spectacolului (Performing Arts). În prezent profesor asistent la facultate în București, a venit la FITS pentru a se recupera după operația pe care a suferit-o în urmă cu puțin timp. Repartizată la departamentul de voluntari pentru companiile invitate, i-a cunoscut pe cei de la Percussion de Strassbourg, veniți la festival pentru a susține spectacolul „Tărâmul fantomelor”, programat pe 14 iunie la Colegiul Național „Octavian Goga”.
Din cauza accidentării solistei companiei de dans, Iulia Mărăcine a fost cooptată în trupă și angajată colaborator în perioada participării la FITS.
Tot pe 14 iunie e programată reprezentația spectacolului TNRS susținut de Allianz Țiriac, „R.U.R. (Rossum’s Universal Robots)”. „ R.U.R. e un spectacol de teatru science-fiction, o privire către un viitor distopic în care obsesia noastră pentru progres tehnologic ne duce spre ruină. E primul text care a avansat ideea că societatea va reuși să creeze inteligență artificială, replici mecanizate ale oamenilor care vor lucra în locul nostru. O societate cu stăpâni și sclavi, în care omul se joacă de-a Dumnezeu și creează utilaje cu suflet. Am încercat să generăm pe scenă o lume a viitorului aflată în pragul apocalipsei, o lume care vorbește despre noi azi, despre o societate sterilă, lipsită de afect, de compasiune, obsedată de rezultate, de cifre și aproape deloc de spirit. O societate populată de oameni-roboți și de roboți-oameni, în care treptat-treptat îți pierzi identitatea”, spune Vlad Cristache, regizor. Tot ceea ce se va vedea pe scenă e gândit ca o instalație-concert, având ca soundtrack muzica trupei Kraftwerk, părinții muzicii electronice.
„Copacul”, în regia lui Eugenio Barba, dedicat lui Inger Landsted (parte a companiei Odin Teatret), se va juca la Cercul Militar pe 14, 15 și 16 iunie. Doi naratori introduc personajele și evenimentele și le comentează: în deșertul sirian, doi călugări yazidi plantează un păr pentru a chema înapoi păsările dispărute; în Nigeria, o mamă se odihnește la umbra copacului uitării, ținând în mâini capul fiicei sale, ascuns într-o tărtăcuță; un comandant de război din Europa îi explică necesitatea curățării etnice unui comandant de război african, care face un sacrificiu uman pentru a-și face armata de copii-soldat invulnerabilă înainte de a porni la război; o fată se joacă cu păpușile în jurul copacului plantat de tatăl ei la nașterea sa, întrebându-se cum văd păsările pământul de sus.
Și Biserica Fortificată Cisnădioara se pregătește să fie gazdă, pentru trei zile (14, 15 și 16 iunie) a unui spectacol eveniment: „Atsumori”. Această piesă de teatru clasică, scrisă de Zeami, creatorul teatrului Noh, este o reprezentare autentică a valorilor și viziunilor asupra lumii din societatea samurailor, prin intermediul căreia teatrul Noh s-a constituit ca gen dramatic. Povestea are loc la finalul sec. XII, după sfârșitul războiului sângeros dintre clanurile Genji și Heike.
Pentru o dimineață mai bună, Julius Meinl oferă cafeaua conferințelor de presă zilnice de la Librăria Habitus.
Biletele pentru FITS 2018 pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), pe toată perioada festivalului, între 09:00 – 20:00, iar biroul Info Desk de află în același loc, cu același program de funcționare. Bilete online și mai multe informații despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro. Prețul biletelor achiziționate online, de pe site-ul festivalului, au același preț ca la Agenția Teatrală. Prețul biletelor achiziționate direct de pe platforma entertix.ro variază în funcție de opțiunile de tipărire și livrare alese de cumpărător.