O privire asupra experienței teatrale a viitorului prin prisma arhitecturii, a programării, a tehnologiei și a evoluției comunităților.
Având în vedere că orașul Sibiu își propune să construiască un nou teatru, un centru de congrese și un institut de cercetare în artele spectacolului și management cultural, evenimentul va contribui la formularea aspirațiilor și a scopurilor legate de această platformă pentru Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, astfel încât să satisfacă cât mai bine nevoile comunității și ale mediului arhitectural și urban. Prin intermediul dialogului multi-fațetat, participanții vor analiza relația dintre actul creațional și clădirile de teatru, precum și modul în care această relație este afectată de și afectează, la rândul ei, comunitatea, durabilitatea financiară și socială, dar și evoluția artelor.
Dintre vorbitori vor face parte arhitecți de renume mondial și creatori de spații teatrale: Kengo Kuma (Kuma and Associates, Japonia); Louis Becker (Henning Larsen, Danemarca), Eric Bunge (nARCHITECTS, SUA), Nils Fisher (Zaha Hadid Architects, UK), Andrew Bromberg (Aedas, Hong Kong), Maximilian and Daniel Zielinski (Foster + Partners, UK), Jean Guy Lecat (Franța), Silviu Purcărete (Franța, România), dar și reprezentanți ale unor spații de artele spectacolului emblematice la nivel mondial, rezultate a unor proiecte arhitecturale remarcabile: Joe Melillo (Brooklyn Academy of Music, SUA), Andrzej Kosendiak (National Music Forum, Polonia), Svanhildur Konradsdottir (HARPA, Islanda), Annette Mees (Royal Opera House, UK), Constantin Chiriac (FITS, România).
Evenimentul, desfășurat la Forumul Democrat al Germanilor din România – Sala Oglinzilor, în colaborare cu Therme București, va avea următorul program:
13 iunie – 13:30-15:30
14 iunie – 10:00-12:00 și 13:30-15:30
15 iunie – 09:00-11:00
FITS 2018 continuă cu spectacole de excepție, conferințe, seminarii și Bursa de Spectacole. Azi, la Hotel Ibis, se desfășoară prima parte a conferinței „Festivaluri în dialog”. Nelson Fernandez în dialog cu Divya Bhatia (Rajastan International Folk Festival) și Alexandru Ion (Festivalul național de teatru tânăr IDEO IDEIS), urmată de conferința Capitale Europene ale Culturii, cu Joanne Attard Mallia, (Valletta 2018 Foundation), Vojislav Prkosovacki, (Foundation Novi Sad 2021, European capital of culture) și moderator va fi Octavian Saiu. Partea a doua a acestui eveniment va avea loc miercuri, 13 iunie, la ora 9:30, tot la Hotel Ibis.
Pe 12 iunie, la ora 15:00, la Librăria Habitus, Irina Margareta Nistor se va afla în dialog cu Denis O`Hare (co-autor al spectacolului „Iliada”, alături de Lisa Peterson), iar de la ora 16:00, în același loc, este programată proiecția filmului ”Buried Alive”, cu Denis O`Hare în rolul principal.
Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sidicate) își deschide porțile la ora 20:00 și 22:00 pentru spectacolul de dans „Între control și nebunie”, al Kolben Dance Company, în coregrafia lui Amir Kolben. Spectacolul este o călătorie poetică și dinamică, care oferă, literal și metaforic, o experiență captivantă și energică a dansului. E inspirat din experiența trăirii la limită și se desfășoară la granița dintre tensiunea internă și externă, explorând, în același timp, relațiile dintre cele două. Se bazează, în principal, pe experiența trăirii în Ierusalim, orașul păcii – care nu a avut parte de nici un moment de pace în întreaga sa istorie.
Biletele pentru FITS 2018 pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), pe toată perioada festivalului, între 09:00 – 20:00, iar biroul Info Desk de află în același loc, cu același program de funcționare. Bilete online și mai multe informații despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro. Prețul biletelor achiziționate online, de pe site-ul festivalului, au același preț ca la Agenția Teatrală. Prețul biletelor achiziționate direct de pe platforma entertix.ro variază în funcție de opțiunile de tipărire și livrare alese de cumpărător.