Unul dintre cei patru cei mai buni designeri de kimono-uri din lume se află la Sibiu cu o expoziție în cadrul Fits, el fiind și creatorul costumelor spectacolului kabuki realizat in România, „Povestea Prințesei Deocheate”.
Până în 17 iunie aveți timp să vizitați la Centrul de Informare Turistică din Primăria Sibiu nouă kimonouri japoneze cum se făceau acum peste 400 de ani în Japonia. Expoziția maestrului stilist și designer vestimentar de kimono-uri Nobuaki Tomita, unul dintre cei mai buni din lume, este deschisă de Luni până Vineri între 9:00-20:00 și Sâmbătă-Duminică între10:00-18:00.
Tomita Nobuaki este un stilist și designer vestimentar de kimono-uri japonez născut în 1963, în Kyoto, Japonia. Este consultant special pentru spectacolul kabuki realizat în România „Povestea Prințesei Deocheate”, care se va juca în 9, 10 și 14 iunie în timpul FITS 2018. Expoziția de kimono-uri include costume kabuki și kimono-uri care au fost folosite în filme, seriale TV și emisiuni din Japonia.
Tomita Nobuaki și-a creat propria companie Kyokaori” la 27 de ani, intrând in industria de kimonouri. În 1994 si 1995 a prezentat primele expoziții, A fost furnizorul de kimono-uri originale pentru peste 2000 de programe TV, filme, seriale, piese de teatru Japoneze. A avut expoziții in San Francisco, Palo Alto, Montain View, Las Vegas, Madrid și acum în Sibiu.
Despre kimonourile din expoziție:
Exponatul 1: kabuki renjishi
Aceste obiecte de îmbrăcăminte sunt reproduceri ale hainelor care se făceau acum 430 de ani. Fiecare model se decide în funcție de tema abordată de teatrul kabuki. Una dintre caracteristicile acestui ansamblu este kamon (embleme japoneze folosite pentru a identifica un individ sau o familie). Acest kamon reprezintă un bujor de copac, un model special folosit doar de cei din familia Ichikawa (una dintre reprezentantele teatrului kabuki). De asemenea, acest kimono a fost vopsit prin tehnica kyoyuzen (itaba), care presupune pictarea manuală și elaborată a elementelor, unul câte unul.
Exponatul 2: komon fujimusume
Aceasta este o reproducere după kimono-ul de tip darari și presupune un mod special de legare a unei obi (centură), care se regăsește la maiko (gheișa ucenică).
Exponatul 3: maiko
Aceste obiecte de vestimentație sunt folosite în serialul japonez Dandan, iar aceste tipuri de kimono-uri sunt pentru maiko (gheișa ucenică). Cel de culoare roz este pentru sezonul de vară, iar cel verde este pentru sezonul de iarnă.
Exponatul 4: ooku
Ooku este titlul unei piese de teatru japoneze. Acest kimono este o reproducere după veșminte kabuki, care nu au mai fost purtate de aproape 80 de ani.
Exponatul 5: geigi
Aceste haine sunt pentru o gheișă a cărei ocupație sunt artele spectacolului.
Exponatul 6: furisode
Acest kimono a fost folosit în concursul anual dintre cântăreții de muzică populară care are loc de Anul Nou.
Exponatul 7: komonn
Aceste obiecte de vestimentație au fost create ca memento la sărbătorirea a 150 de ani de la începerea relațiilor diplomatice dintre Japonia și Italia. Acestea sunt vopsite cu ciocolată Turin primită din partea delegației Italiei.
Exponatul 8: Tochigi-ichigo-zome
Acest kimono a fost vopsit folosind căpșuni.
Exponatul 9: dotera fujinraijin
Dotera este un veșmânt pentru iarnă. Se poate purta când e frig, precum o capă.
Merită să le vedeți pe viu în expoziția de la Primăria Sibiu.