Cei de la Școala Gimnazială “I.L.Caragiale” din Sibiu au avut ideea de a organiza un eveniment ce poate fi un bun exemplu pentru orice școală din oraș. Sute de elevi, părinți, cadre didactice și curioși participat la evenimentul intitulat ’’Trecut şi prezent în cartierul nostru’’.
Sâmbătă, 9 iunie 2018, începând cu ora 11:00, timp de aproape trei ore, cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale “I.L.Caragiale” din Sibiu, împreună cu elevii şi familiile acestora, s-au întors la propriu în timp …
Având ca titlu “Păstrarea şi renaşterea amintirilor – 100”, activitatea extraşcolară propusă de Şcoala Gimnazială “I.L.Caragiale”, a vizat trei direcţii, şi anume: o expoziţie de fotografie veche, antrenarea elevilor în jocuri ale copilăriei de altădată, dar şi organizarea unui picnic în aer liber, la care să participe întreaga comunitate a şcolii. ’’Provocarea a fost lansată acum mai bine de o lună şi s-a adresat atât elevilor şcolii, cât şi familiilor acestora. Sarcina lor a fost să caute în arhiva personală: fotografii, documente, mărturisiri din trecut (între anii 1918 – 1950), din diferite contexte – armată, serviciu, vacanţă, casă, şcoală, portrete, viaţă religioasă etc. Totodată, au fost îndemnaţi să scrie, în câteva cuvinte, povestea din spatele imaginilor aduse. Se pot citi astfel de istorioare: “Străbunicul meu, Popa Nicolae, a luptat în Al Doilea Război Mondial. El a fost înrolat în luna aprilie 1941 şi a fost trimis pe frontul de Est. A participat ca puşcaş în linia I, în bătăliile de la Odesa şi Stalingrad. În bătălia de la Stalingrad a fost luat prizonier şi eliberat după 23 august 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei. A fost unul dintre puţinii supravieţuitori din regimentul său. După eliberare, s-a întors pe jos, din Rusia, înapoi în România.” (elev Horvat Tudor, clasa a IV-B)’’, spun cei de la Școala Gimnaziale “I.L.Caragiale”.Tot efortul depus, a avut ca scop redescoperirea oamenilor de altădată, cu poveştile lor de viaţă şi de eroism, o retrăire a istoriilor de familie în marea familie a Şcolii Gimnaziale “I.L.Caragiale”, poate a unei comunităţi ce se bucură să fie mereu alături de acest lăcaş de învăţătură.Invitației au răspuns dascălii si elevii școlii, părinţii și bunicii precum și întreaga comunitate din cartier.
Cu toții s-au angrenat și la jocurile copilăriei de altădată, iar activitatea s-a încheiat cu un picnic în aer liber, toți participanții fiind încântați de evenimentul celor de la Școala Gimnazială “I.L.Caragiale”