Puține ore ne mai despart de deschiderea ediției aniversare a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. 25 de ani de la prima ediție, mii de spectacole, mii de companii teatrale, sute de mii de spectatori au făcut din Sibiu un loc privilegiat pe scena culturală mondială. Tema acestui an este Pasiunea, nu întâmplător, aceasta fiind cea care i-a animat an de an pe organizatorii Festivalului, în special pe directorul acestuia, Constantin Chiriac, să meargă mai departe și să îl ”crească” până la dimensiunile actuale.
Prima zi de Festival are programate patru spectacole de teatru, provenind din culturi extrem de diferite: Norvegia, Rusia, Japonia, România. Îmi este greu să fac o recomandare, fiecare dintre ele având o abordare inedită a textului inițial.
În spectacolul Det Norske Teatret, ”Din jale se întrupează Electra”, regizorul Eirik Stubø combină tragedia de familie scrisă de Eugene O’Neill, inspirată de trilogia antică a lui Eschil, ”Orestia”, cu piese de jazz interpretate live (orele 16, la Fabrica de Cultură Unicredit – sala Lulu).
La Teatrul Radu Stanca, de la orele 18, este programată ”O sticlă verde”, Tokyo Metropolitan Theatre, în regia și dramaturgia japonezului Hideki Noda (îl puteți vedea în piesă, interpretând un rol feminin), o comedie satirică despre consumerism și tehnologie, cu o coloană sonoră influențată de teatrul japonez Noh și Kabuki.
La aceeași oră, la Sala BRD Scena9 (Redal Expo) textul clasic ”Trei surori” de Anton Pavlovici Cehov, va fi prezentat de actorii Novosibirsk State Academic Drama Theatre “Red Torch”, în limbajul semnelor, cu traducere în limbile română şi engleză. Spectacolul regizat de Timofey Kulyabin se anunță a fi o revelație, țineți cont totuși că va dura patru ore și un sfert, cu trei pauze.
Ultimul spectacol de teatru programat vineri (orele 21, sala CAVAS), ”Iubirea la oameni” este regizat de tânărul actor și regizor sibian, Bogdan Sărătean, plecând de la textul și mai tânărului regizor, actor și dramaturg bielorus, Dmitri Bogoslavski.
Dacă ați văzut ”Apolodorul” Adei Milea probabil veți fi interesați și de o altă viziune asupra poemului lui Gellu Naum, cea a lui Vlad Ciobanu, care îi provoacă pe studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova, la o demonstrație de teatru, muzică și circ. ”Apolodor. Călătoria unui Pinguin” se va juca de la orele 16, la Teatrul Gong, sala Parter.
Tot în prima zi veți putea vedea spectacole de dans ale unor companii din Japonia și China precum și ”American Dance Show” (FLEXN), creat în 2015 de către dansatorul Reggie Gray și regizorul Peter Sellars (unul dintre cei ce vor primi anul acesta o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu). Spectacolul este programat de la orele 18, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” (fosta Casă de Cultură a Sindicatelor).
Dacă nu vă atrag spectacolele în spații convenționale, străzile centrale din Sibiu vor fi scena pe care vor evolua mai multe companii, din India, Anglia, Italia, Spania, fiecare cu muzică și dansuri specifice. Un eveniment important programat mâine de la orele 21, în Parcul Cetății, Piața Mare și Parcul Astra, este ”Pasiunea focului”. Instalația de lumini și foc a celor de la Compagnie Carabosse, prezentă la Sibiu și în 2007, va transforma total spațiile amintite în locuri propice unor experiențe senzoriale și emoționale deosebite.
Pentru mai multe informații privind programul, acesta este disponibil detaliat pe pagina FITS.