Încă o deziluzie legat de autostrada Sibiu - Pitești. Totul se amână din nou
Foto Arhivă

Desemnarea constructorilor capetelor autostrăzii Sibiu- Pitești a fost amânată cu o lună. Aceștia ar putea fi cunoscuți la finalul lui iunie.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prelungit de pe 31 mai până pe 29 iunie data limită de evaluare financiară a ofertelor pentru proiectarea şi execuţia capetelor autostrăzii Sibiu – Piteşti.

În cazul secţiunii 1 Sibiu – Boiţa s-a intrat în etapa de evaluare financiară după ce pe 3 mai 2018 s-a încheiat etapa de evaluare tehnică a ofertelor.
Licitaţia pentru secţiunea 5 se află tot în etapa de evaluare financiară, după cea tehnică s-a finalizat pe 24 aprilie, potrivit datelor actuale din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
Unii constructori au fost eliminaţi deja din cursa pentru secţiunile 1 şi 5 ale celei mai aşteptate autostrăzi din România.

Chiar daca CNAIR nu va mai amâna termenele de evaluare şi va anunţa câştigători la finele lunii iunie, contractele cu aceştia vor putea fi semnate abia după soluţionarea eventualelor contestaţii. De asemenea, semnarea contractelor este condiţionată şi de alţi factori precum emiterea Acordului de Mediu şi asigurarea finanţării europene.

Un oficial de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) declara la finele lunii aprilie pentru ECONOMICA.NET că după 1 mai va fi depus Studiul de Evaluare Adecvată (SEA), urmând ca Acordul de Mediu să fie emis în trei – patru luni, adică până la finele lunii august, conform estimărilor.
Pe 25 mai, Ministerul Mediului a anunţat că acest studiu de evaluare adecvată a fost depus pe 16 mai 2018.

Capetele autostrăzii Sibiu – Piteşti au fost lansate la licitaţie pentru proiectare şi execuţie pe 11 iulie 2017.

Până pe 26 octombrie 2017, au fost depuse nouă oferte pentru prima secţiune, cuprinsă între Sibiu şi Boiţa (13,17 km) şi cu o valoarea estimată a contractului de 765,8 milioane de lei:
1. Astaldi SpA
2. Construcții SA
3. Asocierea SC Impresa Pizzarotti&C SpA – SC Pizzarotti SA
4. Asocierea Itinera SpA – SC Retter Projectmanagement SRL
5. Porr Construct SRL
6. Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA
7. Asocierea SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL – Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA)
8. Asocierea Tirrena Scavi SpA – Toto SpA Costruzioni Generali
9. Asocierea Trameco SA – Vahostav S.K. a.s. – Construcţii Erbaşu S.A. – East Water Drillings SRL

Durata contractului este de 108 luni, din care 12 luni perioada de proiectare, 36 de luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie.
Până pe 27 octombrie 2017, au fost depuse şi cele opt oferte pentru secţiunea 5, cuprinsă între Curtea de Argeş şi Piteşti (30,35 km) şi cu o valoare estimată a contractului de 1,83 miliarde de lei:
1. Astaldi SpA
2. Asocierea China Railway 14th Bureau Group Co Ltd – Viaponte Rom SRL – Viaponte Projetos e Consultoria de Engenharia SA
3. Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pizzarotti SA
4. Asocierea Itinera SpA – Retter Projectmanagement SRL
5. Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA
6. Asocierea Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA)
7. Asocierea Tirrena Scavi SpA – Toto SpA Costruzioni Generali
8. Asocierea Trameco SA – Vahostav SK as – Construcții Erbașu SA – Vega ’93 SRL – East Water Drillings SRL
Durata contractului pentru secţiunea 5 este de 120 de luni din care 12 luni perioada de proiectare, 48 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie.
Autostrada Sibiu – Piteşti este cel mai important proiect rutier al României şi face parte din coridorul 4 Pan-European, care traversează ţara de la Vest la Est. Aceasta este cerută de cel mai mare exportator, Dacia – Renault.

Sursa www.economica.net

Ultima oră