VIDEO Super invenție "Made in Sibiu" - Scaunul care îți întinde coloana vertebrala

Salonul Euroinvest 2018 de la Iași și-a desemnat marele câștigător. Și este vorba despre un produs inventat de câțiva profesori de la Universitatea ”Lucian Blaga”. Cei șase și-au unit mințile și au reușit să realizeze un scaun care se va dovedi mană cerească pentru cei care stau foarte mult la birou. Și dovadă că e o idee bună stau și premiile primite din partea participanților internaționali: Canada, Malaezia, Irak, Portugalia, Coreea de Sud.

Scaun cu principiu activ de destindere a coloanei vertebrale
Cam așa s-ar rezuma ceea ce face scaunul inventat de cei șase sibieni. ”Scaunul are niște dispozitive care se așează sub brațul celui care îl folosește. Acestea se activează, se ridică și întind astfel trunchiul utilizatorului. Această mișcare este necesară celor care petrec foarte multe ore la birou. Din această cauză apar durerile de spate, pentru că omul nu se mișcă și stă foarte mult timp într-o poziție incorectă. Majoritatea face masaj pentru a atenua aceste dureri, dar nimeni nu se gândește la întinderea coloanei. Acest scaun vine în întâmpinarea acestor probleme. Poate fi folosit și ca metodă de prevenție”, spune profesorul universitar Mihail Aurel Țîțu, coordonatorul echipei de inventatori.

Profesorului de la Facultatea de Inginerie din Sibiu este cel căruia i-a venit idea acestui scaun. ”Fiul meu este chirurg și din poveștile cu el mi-am dat seama că foarte multe persoane se plâng de dureri de spate. Așa a venit ideea, dintr-o necesitate”, spune profesorul. De la idee până la prototip a trecut un an.

Sigur 100%
Scaunul poate fi activat ori de câte ori utilizatorul simte nevoia. Sau dacă uită să facă acest lucru i se va aminti de softul instalat în laptop sau telefon. Tot acesta este cel care calculează intensitatea programului în funcție de vârsta, de greutatea celui care îl folosește. ”La baza acestui prototip stau niște studii medicale. Același gen de exerciții se fac și al Cluj, dar în apă. Am colaborat cu medici, iar principiul este unul absolut sigur, nu există niciun risc pentru cel care îl folosește”, dă asigurări Mihail Aurel Țîțu.

https://www.youtube.com/watch?v=yGMRveudwYw&t=1s

E doar prima variantă
Scaunul care a primit marele premiu la Iași este prima lui variantă. Aceeași echipă de inventatori a terminat deja prototipul variantei 2, mult îmbunătățită. ”Al doilea scaun este deja la tapițat. Este mult mai complex ca primul, are mult mai multe programe. Am colaborat cu spitalul de Recuperare de la Cluj, așa că va fi unul destinat mai multor categorii de utilizatori. Îl vom prezenta la Geneva, în aprilie”, spune profesorul sibian.

Până atunci însă, primul scaun premiat deja ar putea fi produs de chinezi, pentru că s-au arătat interesați să cumpere ideea. Prețul de producție nu ar trebui să depășească 600 de euro, jumătate din banii ce au fost necesari pentru realizarea prototipului.

Ultima oră