Prinţul Charles a participat joi la Viscri, în judeţul Braşov, la o reuniune a micilor fermieri şi producători de alimente artizanale din România. Moștenitorul coroanei britanice a degustat palincă, cârnaţi din carne de porc, pâine, brânză și pastramă din crap.
Porivit Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, evenimentul din Viscri marchează sfârşitul unui sondaj lansat anul trecut de către Fundaţia România a Prinţului de Wales, în parteneriat cu Asociaţia Slow Food şi Platforma România 100, pentru identificarea tuturor producătorilor de produse naturale din România, anunță News și Agerpres.
Reprezentanţii fundaţiei s-au întâlnit cu peste 200 de fermieri şi producători din Transilvania, Delta Dunării, Bucovina, Maramureş şi Banat, reuşind să identifice în jur de 70 de produse de înaltă calitate realizate în armonie cu natura – brânzeturi, miere, peşte, uleiuri presate la rece, dar şi băuturi organice. În plus, au fost redescoperite două rase speciale de porc, faimoase pentru calitatea lor de carne şi grăsime: Mangaliţa şi Bazna.
Prinţul Charles, aflat într-o vizită în România, s-a întâlnit la Viscri cu 30 de fermieri şi producători, cu reprezentanţii fundaţiilor locale care sprijină dezvoltarea rurală, dar şi cu fostul campion român la canoe Ivan Patzaichin, care, la rândul său, a pus bazele unei fundaţii de caritate numită MILA 23, organizaţie ce sprijină patrimoniul, gastronomia şi turismul din Delta Dunării.
Prinţul de Wales a degustat mai multe produse, printre care palincă, cârnaţi din carne de porc, pâine, brânză, pastramă din crap şi a fost întâmpinat în şura din curtea casei cu muzică caffe concert interpretată de Cvartetul Intermezzo din Sibiu.
După ce a vizitat o nouă cameră renovată şi camera sa, Alteţa Sa Regală s-a întâlnit cu micii producători şi fermieri.
La standul cu produse din carne de porc din rasele Mangaliţa şi Bazna, producătorul i-a povestit că a studiat mai întâi Dreptul şi apoi a devenit fermier. „Sunt bucuros că au fost descoperite aceste două rase”, i-a spus Prinţul Charles. Alteţa Sa Regală a degustat la standul acestuia cârnaţi, l-a întrebat despre ingrediente şi procesul de fabricaţie, dar şi despre pasta de jumări.
„Colesterol bun!”, a exclamat Prinţul Charles. El a degustat şi pâine bătută, afirmând că este specială şi proaspătă.La standul cu uleiuri, Prinţul de Wales a fost curios să afle cum a pornit mica afacere şi cum reuşesc producătorii să-şi vândă produsele. „Ia timp (n.r. – ca să se vândă bine online)”, a arătat el şi i-a transmis producătorului că se vede că este „foarte ocupat la pensie”.
În 2019, Sibiu va deveni Regiunea Gastronomică Europeană, iar Fundaţia Prinţului de Wales colaborează strâns cu oficialii regiunii pentru a găsi posibilitatea de a aduce pe piaţa locală câteva dintre produsele identificate.
Infiinţată acum trei ani, Fundaţia “România” aparţinând Prinţului de Wales a lansat diverse programe pentru conservarea patrimoniului naţional (de exemplu, în domeniul agriculturii), oferind sprijin şi pentru foşti militari. Fundaţia are sediul într-o reşedinţă reabilitată din localitatea Viscri, ce datează încă din anii 1700. Fundaţia funcţionează şi ca centru de formare pentru comunităţile rurale. video: Agerpres