FOTO Peste 300 de oameni la mașrul anti fumat de la Sibiu. S-au dat mere contra țigări

Aproximativ 300 de persoane au participat la Marșul Anti-Fumat organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în parteneriat cu Crucea Roșie – filiala Sibiu. Evenimentul a avut loc astăzi, 31 mai, cu ocazia ZILEI MONDIALE FĂRĂ TUTUN.

Scopul acestui marș a fost de conștientizare a populației cu privire la efectele nocive pe care consumul de tutun le are asupra sănătății, în condițiile în care fumatul ucide 33.000 de români anual.
Acțiunea a reunit sute de liceeni de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” și de la Liceul de Artă Sibiu, precum și studenți din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, angajați ai Spitalului de Pneumoftiziologie, credincioși de la Biserica „Sfântul Ioan Rusul și Sfântul Nectarie Taumaturgul” și voluntari din cadrul Crucii Roșii – filiala Sibiu.FOTO Peste 300 de oameni la mașrul anti fumat de la Sibiu. S-au dat mere contra țigăriParticipanții la Marș au împărțit trecătorilor peste 500 de pliante cu mesaje anti-fumat, au arborat mesaje pe tema consumului de tutun, iar fumătorilor li s-au dat mere în schimbul țigărilor. Toate țigările colectate au fost distruse prin ardere, în fața sediului Crucii Roșii, pe strada Nicolae Bălcescu.
„Acțiunile de conștientizare a populației cu privire la consecințele devastatoare pe care fumatul le are asupra sănătății sunt prioritare pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, ținând cont de faptul că majoritatea afecțiunilor pulmonare ale pacienților noștri au drept cauză consumul de tutun. De această dată, printr-un gest simbolic, acela de a oferi un măr contra unei țigări, dorim să încurajăm adoptarea unui stil de viață sănătos și totodată să arătăm că există alternative naturale care pot compensa cu succes consumul de tutun. Sperăm să ni se alăture cât mai mulți sibieni, astfel încât semnalul de alarmă pe care îl lansăm să aibă un ecou cât mai puternic!”, a declarat Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Marșul Anti-Fumat s-a desfășurat pe traseul Farmacia 24 – Piața Mare – Retur, între orele 15:00 – 16:00.FOTO Peste 300 de oameni la mașrul anti fumat de la Sibiu. S-au dat mere contra țigări„Fumatul este o boală prin complicațiile și efectele nocive pe care le are asupra stării de sănătate. Fumatul provoacă mai multe decese decât consumul de droguri ilegale, accidentele de circulație, sinuciderile și decesele prin SIDA la un loc. La 50 de ani, fumătorul are capacitatea respiratorie a unui nefumător la vârsta de 75 de ani. Fumul de țigară conține 200 de substanța toxice, din care 50 cancerigene, precum acetona, amoniac, acid cianhidric, acid sulfuric, plumb, crom, mercur”, a declarat dr. Adriana Rădulescu, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în cadrul conferinței de presă organizată miercuri, 30 mai.FOTO Peste 300 de oameni la mașrul anti fumat de la Sibiu. S-au dat mere contra țigăriFumatul este principala cauză a cancerului bronho-pulmonar, supraviețuirea în cazul acestei boli fiind la 5 ani de 10-15%. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați, iar la femei, a treia formă de cancer dezvoltată.
Frecvența cancerului bronho-pulmonar este de 9,2% la 100.000 de locuitori pentru nefumători, de 61,3% pentru foștii fumători și de 275,2% în cazul fumătorilor.
„Bolile cauzate de fumat nu respectă niciun organ. Cele mai frecvente boli cauzate de fumat sunt cancerul bronho-pulmonar (90% din decesele prin această formă de cancer au drept cauză fumatul), BPOC – bronhopneumopatia obstructivă cronică (80% dintre pacienții cu BPOC sunt fumători), bolile cardio-vasculare, astmul bronșic, infertilitatea, diabetul, degenerescența maculară”, a mai declarat dr. Adriana Rădulescu.FOTO Peste 300 de oameni la mașrul anti fumat de la Sibiu. S-au dat mere contra țigări
Beneficiile renunțării la fumat apar imediat:
– După 20 de minute de la fumarea ultimei țigări, tensiunea arterială ajunge la nivelul celei dinainte de a se fuma, iar temperatura extremităților revine la normal.
– După 8 ore, nivelul monoxidului de azot și nivelul oxigenului din sânge ajung la normal
– După 24 de ore, scade riscul de accidente vasculare și moarte subită
– După 48 de ore gustul și mirosul se îmbunătățesc
– După 72 de ore se simte o îmbunătățire a respirației
– După 2-3 săptămâni se ameliorează circulația sangvină și funcția pulmonară
– După 10 ani, riscul de cancer bronho-pulmonar se reduce la 50%
Prevalența fumatului la nivel global este de 35% la bărbați și 8% la femei. În Europa, prevalența fumatului este de 38% la bărbați și 21% la femei. În România, potrivit ultimelor studii, prevalența fumatului este de 32%.

Ultima oră