Vineri va avea loc prima ediție a Festivalului culinar Chirpăr, organizat de copiii care fac parte din clubul de inițiativă comunitară pentru tineri GreenIMPACT, înființat în toamna lui 2017 la școala gimnazială din localitate.
Evenimentul începe la ora 11.00 cu o degustare de produse tradiționale, în curtea centrului After-school de lângă parcul din localitate, continuă, de la ora 13.00, cu un tur al satului ghidat de copii și se termină cu un spectacol folcloric la Căminul Cultural. Evenimentul promoveaza produsele, rețetele și cultura locală – se va putea degusta lichiul tradițional de Chirpăr, pâine și unt de casă, mămăligă, fasole la ceaun, socată, sirop de căpșuni, sirop de brad. Organizatorii recomandă participanților o donație de 40 de lei/adult, care acoperă cheltuielile de organizare și asigură un fond pe care copiii din club îl vor folosi pentru implementarea unor proiecte de serviciu în folosul comunității.
Serviciul în folosul comunității este, de altfel, instrumentul prin care copiii din clubul GreenIMPACT, ghidați de liderii lor, Cristina Pârvu și Ionuț Banea, învață lucruri importante, deprind abilități și competențe precum adaptabilitate, gândire critică, rezolvare de probleme, creativitate, dar și valori care să îi ghideze corect în viață. La întâlnirile săptămânale ale clubului participă constant în jur de 15 tineri, dar în organizarea acestui eveniment s-au implicat și alți copii din școală. „Am împărțit responsabilitățile, dar copiii joacă rolul principal în organizarea acestui eveniment. EI au cules rețetele tradiționale; ei au vorbit cu producători locali, pentru a-i invita la eveniment; ei s-au întâlnit cu autoarea monografiei satului, pentru a afla de la ea informații despre localitate; ei au făcut afișul evenimentului; ei vor întâmpina oaspeții și ei vor conduce turul ghidat”, spune unul din cei doi lideri ai clubului, Ionuț Banea.
La eveniment vor participa și alte două cluburi GreenIMPACT din Colinele Transilvaniei – de la Merghindeal (împreună cu ansamblul folcloric înființat de impacți) și de la Alțâna, care vine cu suveniruri realizate în propriul proiect de serviciu în folosul comunității – magneți de frigider făcuți din plăcuțe de lemn pe care sunt imprimate ii și chindee tradiționale.
Rețeaua cluburilor GreenIMPACT, lansată în ianuarie 2017, a ajuns acum la 34 de cluburi deschise exclusiv în zonele eco-turistice Pădurea Craiului (Bihor), Mara-Cosău-Creasta Cocoșului (Maramureș), Țara Dornelor (Suceava), Țara Hațegului, Retezat (Hunedoara), Ținutul Zimbrului (Neamț), Băile Tușnad și împrejurimile (Harghita), cu scopul de a promova patrimoniul local și eco-turismul cu ajutorul proiectelor de învățare prin serviciu în folosul comunității.