Cine își bate joc de sibieni? SOMA împiedicată să descarce plasticul la stația de sortare Brantner Environment

Dacă vă gândeați că minimul efort de a sorta gunoiul menajer în ultimele zile are vreo urmare benefică pentru Sibiu, v-ati inșelat. Plasticul si dozele pe care le-ați dus cu cele mai bune intenții în pubelele galbene de colectare săptămâna aceasta va trăi mult și bine în groapa de gunoi menajer de la Cristian până când se va descompune, pentru că nu va fi reciclat.

Potrivit operatorului care se ocupă de colectarea selectivă a gunoiului în Sibiu, SOMA SRL, au apărut probleme în relația cu operatorul care sortează deșeurile reciclabile. Mașinile SOMA au fost oprite la poarta SC BRANTNER ENVIRONMENT SRL din Șura Mare pe motiv că deșeurile nu conțin material reciclabil. Gunoiul are ar fi fost reciclabil a ajuns în groapa din Cristian. Soma a trimis la redacție o informare asupra situației, in timp de reprezentanții BRANTNER ENVIRONMENT sunt așteptați să își prezinte motivele refuzului de a permite descărcarea deșeurilor la stația de sortare.

Redăm mai jos comunicatul Soma SRL trimis la redacție de Ing. Ionuț RUSU, directorul șocietății.


Prin prezenta, dorim să vă aducem la cunoștința câteva disfuncționalități care, din punctul de vedere al SC SOMA SRL, au apărut în procesul colectării selective a deșeurilor din Zona 1 Sibiu. Mai exact, problema a apărut în momentul în care cei care trebuiau să sorteze deșeurile reciclabile precolectate selectiv de către cetățeni, au refuzat să mai primească deșeurile pentru a fi sortate, motivand ca nu sunt deseuri reciclabile, astfel acestea ajungând direct la depozitul de deșeuri menajere.

Conform obligațiilor din contract și a graficului stabilit, în data de 24.05.2018, SOMA a desfășurat activitatea de colectare separata a deșeurilor reciclabile din mun. Sibiu, acestea urmând a fi descărcate conform Contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activității de colectare si transport a deșeurilor municipale in zona 1 Sibiu, la stația de sortare din Șura Mică, operată de SC BRANTNER ENVIRONMENT SRL. Odată ajunși la stație pentru descărcare, conducătorii auto ai SOMA au fost avertizați că nu li se va permite descărcarea în stație a deșeului reciclabil, lucru ce s-a și întâmplat. Astfel, autospecialele cu nr. de înmatriculare BC-29- SOM, BC-31-SOM, BC-42-SOM, BC-39-SOM, BC-40-SOM în intervalul 10:00-15:00 au fost refuzate la descărcare în stația de sortare, după următoarea procedură: autospecialele odată intrate in stația de sortare au fost oprite la intrarea in stație și nu au mai fost trecute pe rampa cântarului cum se face de obicei, in mod normal. Acolo li s-a adus la cunoștința că deșeul transportat va fi supus unui control vizual, care s-a efectuat ridicând capacul spate al buncărului autospecialei, sau deschiderea lamei de compactare, nepermițând-ne sa descărcam deșeurile. În urma inspecției vizuale s-a emis un proces verbal de respingere (copii atașate) și li s-a comunicat conducătorilor auto că nu li se permite descărcarea. Dorim să precizăm că, în afara de conducătorii auto, reprezentanții responsabili de producție ai SOMA au participat la inspecția vizuala și atragem atenția asupra procedurii netransparente precizând următoarele aspecte:

-prin deschiderea capacului buncărului, sau a lamei de compactare nu se poate avea o imagine de ansamblu asupra întregii cantități de deșeuri, ci doar a unei foarte mici parți din cantitatea de deșeuri existentă in mașina, irelevantă pentru a lua o decizie corecta;

-pe acel proces verbal se menționează ca se refuza 100% din cantitate, cu toate ca era clar vizibil chiar si numai prin deschiderea lamei de compactare ca acest lucru nu este adevărat, fapt ce a fost transmis si reprezentantului Stației;

-pe acel proces verbal nu exista o rubrica de mențiuni, drept urmare, reprezentantul SOMA a solicitat să adauge obiecții pe fiecare exemplar.

Referitor la procedura de inspecție vizuala, in felul in care este folosită o considerăm un abuz. Precizăm că această procedura poate fi luata in considerare, in situația ipotetică in care la Stația de sortare s-ar prezenta o mașina cu alta fracție decât cea reciclabilă, dar absolut in niciun caz in situația expusa mai sus.

Luând act de rezultatul inspecției, deșeul reciclabil colectat selectiv a fost transportat la D.E.D.M.I. Cristian administrat de TRACON (depozitul de deșeuri menajere), unde fiecare descărcare a fost însoțita de reprezentanții SOMA, care au asistat la descărcarea cantității refuzate si au constatat că aceasta reprezenta deșeu reciclabil colectat selectiv.

Procesele verbale de refuz emise de Stația de sortare de la Șura Mică și fotografii ale deșeurilor refuzate spre a fi sortate.

[better-wp-embedder width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”DESCARCĂ”][/better-wp-embedder]

[better-wp-embedder width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”DESCARCĂ” attachment_id=”225766″ /]

Care sunt urmările acestei situații

Depunând la depozitul de deșeuri menajere TRACON, deșeurile reciclabile, acestea nu mai sunt sortate/valorificate, iar această situație determina pierderi semnificative. Astfel veniturile din valorificarea reciclabilelor nu mai ajung in bugetele locale de pe raa cărora au fost colectate, cum ar fi fost normal, lucru ce va conduce la creșterea taxelor.


 

 

Ultima oră